Hopp til hovedinnhold

Ustabilt snødekke gjør at det er lett å løse ut skred i Nord-Norge

Publisert: 31.10.2019

Selv om snøskredvarslingen ikke starter sin daglige operative varsling før om en måned, ber vi folk om å være forsiktig til fjells i nord. Det finnes vedvarende svake lag i snødekket som gjør at det er lett å løse ut skred.

Bilde: t.v: Et stort snøskred (str3) ble fjernutløst på lang avstand i Kåfjord torsdag. Det ligger vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket i nord. Foto: Foto: Jan Arild/regobs og espen/regobs

Det er fremdeles en måned til snøskredvarslingen starter med sine daglige vurderinger av forholdene, men særlig i nord i landet har vi allerede nå har vi et lagdelt snødekke. Vedvarende svake lag i snødekket gjør at det stedvis kan være lett å løse ut skred og skred kan fjernutløses.

Nysnøen legger seg på lagdelt snø

I løpet av den siste uken har det kommet en del snø i Troms og Nordland. Det har vært en del vindtransport av snø, og det ligger fremdeles mye snø tilgjengelig for vindtransport i fjellet. Det er særlig der den nye vindtransporterte snøen legger seg over gammel, lagdelt snø at det kan være lett å løse ut skred.

Se etter faretegn

Se etter faretegn som drønn, skytende sprekker og ferske skred. Bruk varsom-regobs appen til å se om noen har meldt inn observasjoner der du tenker å gå på tur, og del dine observasjoner med andre varsom-regobs appen.  https://varsom.no/snoskredskolen/del-informasjon/enkle-observasjonar/

Bruk skredskolen og møt opp på skredkvelder der du bor for å tilegne deg mer kunnskap.

Snøskredvarslingen startet ikke med sine daglige vurderinger før 1. desember, men om det ventes stor snøskredfare, faregrad 4 eller meget stor snøskredfare, faregrad 5, vil vi sende ut varsler likevel.