Hopp til hovedinnhold

Snøskredfaren inn mot påskehelga

Publisert: 11.04.2023

Våren er i anmarsj

Et eksempel på våte løssnøskred fra Middagstinden på Hinnøya i Vesterålen. Foto: regobs.no, Lena

Det er fortsatt lokalt ustabile forhold i store deler av Norge

«Våren er i anmarsj, og vi anbefaler alle å ha en ulik tilnærming til vått og tørt snødekket», sier Håvard Toft – vaktleder i Snøskredvarslingen.

Der det fortsatt finnes tørr snø i høyden, så kan det være mulig å løse ut skred der snøen er vindpåvirket. Dette er gjeldende for de fleste regionene i Norge, og spesielt i nordvendte heng. Det kan også løsne enkelte våte løssnøskred som følge av solinnstråling, mildvær eller regn i solvendte sider de neste par dagene.

«Selv om flere regioner i Sør-Norge nå går fra moderat til liten snøskredfare de neste par dagene, så betyr ikke det at det er null skredfare», sier Toft.

Skal du på tur i skredterreng, så er det fortsatt viktig å lese snøskredvarselet grundig og gjøre en vurdering av om det stemmer med de forholdene der du skal på tur. Hvis noe er annerledes, så er det mulig å rapportere inn dette via Varsom-appen.

Varsom-appen er genial for deg som liker å gå på topptur

«Mitt beste tips for deg som skal på topptur i påsken er å laste ned Varsom-appen. Her kan du lese dagsferske skredvarsler, laste ned kart offline og ha tilgang til bratthetskart og utløpskart. Disse viser deg hvor det er potensielt skredterreng i forhold til din GPS-posisjon», sier Toft.

Det er fortsatt betydelig snøskredfare på Svalbard

På Svalbard er det kommet mye nysnø med vind de siste dagene som gjør at det er betydelig snøskredfare. Fersk fokksnø er det hovedproblemet, men det finnes også vedvarende svake lag i snødekket.

«Når snøen flyttes inn i leområder så danner det seg ferske fokksnøflak. Disse vil være lette å løse ut for en skiløper. Vi anbefaler derfor alle å unngå terreng brattere enn 30 grader, og utløpssoner for skred», sier Toft.

God påske fra oss i Snøskredvarslingen!