Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredfaren har ikke tatt juleferie

Publisert: 08.12.2022

Selv om det for årstiden er lite snø mange steder, er skisesongen i gang og skredfaren på plass. Noen steder må man lete litt ekstra etter skiføre, andre steder begynner det å bli ganske bra. Slik forholdene er nå, kan vi oppsummere med: Der det er skiføre og bratt nok, kan det gå skred. Dette til tross for lite snø og varslet faregrad 1-liten og 2-moderat i hele landet.

Nissen har levert varene. Foto: Mala/NVE

Faregraden er ikke alt

Når vi varsler en faregrad bestemmes den av forholdet mellom hvor lett eller vanskelig det er å løse ut skred, hvor mange steder skred kan løses ut og hvor store disse skredene kan bli. For eksempel vil kombinasjonen lett å løse ut skred av størrelse 2 i noen heng, gi faregrad 2-moderat. Kombinasjonen vanskelig å løse ut skred av størrelse 3 i noen få heng også gir faregrad 2-moderat. Faregraden er den samme, men for deg som skiløper innebærer det en stor forskjell. Sannsynligheten for at du treffer på et sted der det kan løses ut skred er mindre og det skal mer til å løse ut, men skredet og konsekvensene blir større.

Der det er snø og det er bratt nok kan det være lett å løse ut snøskred

Ser vi litt grovt på skredforholdene i landet kan vi si at det er utbredelsen av snø/skredproblemet som holder faregraden nede. Det er mer enn farlig nok der det er sammenhengende skiføre og bratt nok. I Nord-Norge er det ustabile forhold der det er fristende å kjøre på ski. På Nord-Vestlandet handler det om å la nysnøen stabilisere seg og være obs på usynlige stein under snøen. Østafjells er finnes det områder med fokksnø man bør være oppmerksom på. Detaljerte varsle finner du på varsom.no på web eller i varsom-appen.

Meld inn skiføre og faretegn i appen

Apropos varsom appen. Nytt for denne sesongen er at vi har lagt til funksjonen «enkel observasjon». Du finner knappen øverst til høyre når du har startet en ny observasjon. Her kan du blant annet melde inn skiføre, ferske skred og andre observasjoner som både andre skiløpere og skredvarslingen har nytte av.

Skjermskudd fra varsom-appen

Med ønske om enda mer snø før jul

Snøskredvarslingen