Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Snøskredfaren første påskehelg

Publisert: 11.04.2023

Krevende forhold ved inngangen til påsken 2023.

Bilde av snøskred i Trollheimen 30. mars 2023. Bilde fra Regobs.

Svært lett å løse ut store skred i Nord-Norge

-Det er ikke tiden for å oppsøke skredterreng nå, og det kan dessverre ta lang tid før vi får stabile forhold i Troms og deler av Finnmark, sier vaktleder i Snøskredvarslingen Emma Julseth Barfod.

Når været roer seg og faren for naturlig utløste skred avtar, må man være klar over at faren for å løse ut skred vil fortsatt være svært stor. Det er et svakt lag under de store ferske flakene fra torsdag og fredag. Dette gjør at flakene er ekstra ustabile og det vil også hindre flakene å stabilisere seg.

Nordland har ikke fått de store nedbørsmengdene denne runden, men de har også svakt lag i snødekket. Det vil derfor også være lett å løse ut skred der det er dannet flak.

- Det er også viktig å merke seg at skredproblemet med store ferske flak har lagt seg i sør-vendte sider. Dermed vil faren for skred raskt kunne øke når sola kommer frem. Bratte lune solvendte sider må en da ha spesielt god avstand til, forklarer Barfod.

Vintersnø i fjella i Sør-Norge

Det er kald snø nå i starten av påska. Da er det viktig å huske på at det tar lengre tid før fokksnøflak å stabiliser seg. Det beste er om du finner områder med løs ubundet snø hvor du da kan unngå skredproblemet.

- Følg nøye med på om vinden tar tak i snøen og danner ferske flak. Da vil faren for å løse ut flakskred øke, er rådet fra Barfod.

Bruk Varsom-appen

Last ned Varsom-appen og send inn dine observasjoner. Ser du ferske skred eller andre faretegn, så er det svært nyttig for oss som lager varslene, men også for de som skal til fjells.

I appen kan du også se hvor skred kan løsne ved å slå på bratthetskartet og hvor utløpsområdene er. Unngår du terreng brattere enn 30 grader og utløpsområdene for skredene kan du nyte påsken uten å bekymre deg for skred.

Skriv ut og heng opp varslet

Vi oppfordrer til å følge med på Varsom.no gjennom påska. Ferske varsler for de to neste dagene kommer ut daglig kl. 16, tillegg kommer det forløpende inn ferske observasjoner.

- Vi anbefaler alle overnattingssteder å skrive ut og henge opp dagens varsel. Se Viktig informasjon til turister | Varsom.no, oppfordrer Barfod.

Med ønske om en påske uten skredulykker. Gjør gode vurderinger.