Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredfare ved inngangen av vinterferien

Publisert: 17.02.2023

I dag begynner vinterferien i store deler av Sør-Norge. Snøskredfaren endrer seg hurtig fra dag til dag og gjennom døgnet på grunn av lavtrykksaktivitet. Fokksnø er hovedproblemet på grunn av nysnø og vind. Les oppdatert varsel på varsom.no.

Skiføret i Norge 17. februar 2023. Skjermdump fra SeNorge.

Snøskredfare ved vinterferiestart

Ved vinterferiestart varsler NVE faregrad 3-betydelig i store deler av Sør-Norge både fredag og lørdag. I mesteparten av Midt- og Nord-Norge er det lavere skredfare.

Opp mot 50 mm nedbør, som regn opp til 1000 moh, sammen med vindstyrke opp til liten storm fra nordvest, øker faren for naturlig utløste skred som kan bli store nok til å begrave et lite hus.

Lørdag vil skredfaren minke litt på Vestlandet når lavtrykket beveger seg videre, mens naturlig utløste skred ventes fortsatt i deler av Nord-Vestlandet.

Søndag vil avtagende nedbør og roligere vind gjøre at vindtransport av fersk snø avtar generelt i Sør-Norge.

Det vil fortsatt være lett for en skiløper å løse ut skred i den ferske fokksnøen. Mandag ventes det et nytt lavtrykk som vil øke skredfaren igjen.

Fokksnø er hovedproblemet

Det er fokksnø som er det mest utbredte skredproblemet i de sørlige regionene ved vinterferiestarten. Fokksnø kan du som regel gjenkjenne der vinden har lagt fra seg snø i terrenget. Her binder snøen og danner både myke og harde flak. Faretegn er skytende sprekker og ferske skred.

Du finner informasjon om skredproblemet i skredvarselet på Varsom. Her kan du se hvor lett det er å løse ut skred, hvor store skred vi forventer, hvilken himmelretning de forventes i og hvilket høydenivå som er mest utsatt.

Mye snø i sør og sør-øst, mindre enn normalt i resten av landet

Snøkartene på www.senorge.no viser at det er en svært snørik vinter så langt i Sør- og Sørøst-Norge. Skiføret er godt i store deler av landet, selv om det er fuktig snø mange steder.

Råd for deg som skal på tur

Hvis du ønsker å bevege deg inn i skredterreng, enten på topptur eller på heisbasert skikjøring, må du fortløpende vurdere om den regionale skredfarevurderingen stemmer overens med lokale forhold.

Bruk kartet i Varsom-appen dersom du ønsker å unngå skredterreng. I kartet vises skredterreng med løsneområder i rødt og gult og utløpsområder i blå. Holder du god avstand til skredterreng utsetter du deg ikke for skredfare.

Observasjoner gjør varslene bedre

Med Varsom-appen kan du dele observasjoner av snøforholdene på tur. Alle kan bidra med observasjoner.

Selv enkle observasjoner av faretegn, snøoverflate og nysnødybde leses av varslene og bidrar til bedre varsler der du er.

Trenger du kurs?

Kom i gang på vårt interaktive grunnkurs - en enkel og rask måte å lære seg det grunnleggende du trenger å vite.

En god måte å lære mer om snøskred er å ta et praktisk kurs ute.  Erfaring ute er svært viktig. Du finner mange kurs hvis du leter på nettet eller på sidene til Norsk Fjellsportforum som har oversikt over godkjente instruktører.