Hopp til hovedinnhold

Snøskredfare inn mot nyttårshelgen

Publisert: 29.12.2021

Vi går det nye året i møte med varierte forhold i fjellet. I nord er det vinterlige forhold, mens det i sør er blandet miks med regn, mildvær og tilnærmet snøfritt noe steder.

Desember i grenseområdene mellom varslingsregionene Tromsø og Lyngen, nå har sola snudd (Foto: Martin_S@obskorps)

Ulike farger preger farekartet for snøskred inn mot nyttår. Sør-Norge vil de neste dagene preges av rufsete vær. Det blir betydelig mildere, mye nedbør og kraftig vind.

-Det er oppskriften på økende snøskredfare, sier vaktleder ved Snøskredvarslingen Tommy Skårholen. Han forteller videre at mildvær svekker stabiliteten i snødekket, og mye nedbør som regn og snø samtidig belaster snødekket.

-Vi forventer at det vil gå naturlig utløste skred, og råder alle som skal på tur til å unngå skredterreng til forholdene roer seg.

Vestlandet er mest utsatt, her blir det betydelig skredfare og det kan gå store naturlig utløste skred. I de sørligste regionene i øst har det knapt vært snø til nå, og her vil snøskredfaren øke til 2-moderat.

På Nord-Vestlandet har det kommet mye snø og skiføret har vært upåklagelig de siste dagene.

-Mildværet og vind vil nok ødelegge noe det gode skiføret og føre til noen naturlig utløste skred i bratt terreng, men snøen blir i det minste ikke borte, sier Skårholen.

-Den gode nyheten får være at denne nyttårsvasken er forbigående, allerede fredag synker temperaturen igjen og da først i nordlige deler av Sør-Norge.

I Nord-Norge får de stort sett beholde vinterlige forhold. Skredfaren ligger på 2-moderat i de fleste regionene.

-Det blir noe nysnø og vind i flere av varslingsregionene. Det øker skredfaren men foreløpig ikke nok til å endre faregraden, sier Skårholen.

Den som skal ut i skredterreng må holde øynende oppe for ustabil fokksnø, og stedvis lurer det også et vedvarende svakt lag av kantkorn nede i snøen.

-Utbredelsen er ikke stor, men dette skredproblemet er krevende å forholde seg til. Dersom du løser ut skred på svakt lag av kantkorn så kan skredene bli store, sier Skårholen.

I Nordenskiöld Land på Svalbard er det også lite snø. Som i deler av Sør-Norge finnes snø kun i terrengformasjoner som samler snø. Samtidig, der det ligger snø er det lett å løse ut skred. Et svakt lag med kantkorn ligger nemlig under den siste fokksnøen og lurer.

-Lite snø avgrenser skredproblemet til enkelte heng, men husk at det går hånd i hånd med områder hvor det er mulig med skiferdsel, sier Skårholen.

Og med det ønsker vi alle en god og sikker avslutning på jula, og er riktig godt nytt år!