Sesongslutt for Svalbard
Sesongen med daglige regionale snøskredvarsler for regionen Nordenskiöldsland på Svalbard ble avsluttet som normalt 31. mai 2020.

Sesongen med daglige regionale snøskredvarsler for regionen Nordenskiöldsland på Svalbard ble avsluttet 31. mai 2020. Da var det generelt lite snø i området rundt Longyearbyen, mens det i dalene rundt og øst i regionen var mer snø.
Det går mot vår
Våren kom til Nordenskiöldsland i siste halvdel av mai, og våte skred har stort sett vært en av skredproblemene frem til varslingen ble avsluttet 31. mai. Nå er snøoverflaten er sol- og varmepåvirket i alle himmelretninger.
Selv om våte skred har vært et av skredproblemene den senere tiden er det fokksnø og vedvarende svake lag som i hovedsak har dominert gjennom sesongen , slik figuren under viser.
Denne sesongen er det fokksnø og vedvarende svake lag som har vært dominerende skredproblemer. Grafikk: varsom
Vedvarende svake lag av kantkorn er fremdeles lett å påvirke
Vedvarende svake lag av kantkorn har vært en gjenganger i regionen i løpet av vinteren, og selv om vi har avsluttet sesongen med daglig regional varsling er det fremdeles flere lag med velutviklet kantkorn i snødekket. Kantkornlaget som ligger øverst i snødekket er nå lett å påvirke og viser ugunstige resultater for stabilitet i tester.
For deg som ferdes på ski og skuter betyr det at du fremdeles må være obs på dette skredproblemet. Der snøoverflaten er myk, eksempelvis på grunn av sol, påvirkes kantkornlag lettest. Faretegn som drønn i snødekket må tas på alvor, men fravær at drønn betyr ikke at det er trygt. Du kan lese mer om kantkorn som skredproblem her.
Pass på skavler
Det er store skavler i fjellet, vær forsiktig ved ferdsel på rygger og topper. Husk at skavlbrudd også kan løse ut skred i underliggende terreng.
Her kan lese mer om hvordan du bør gjøre egne vurderinger i vår- og sommersnø, men husk at det foreløpig også er vedvarende svake lag i snødekket i regionen som du må ta hensyn til.
Bruk Varsom Regobs
Bruk gjerne Varsom Regobs appen og registrer det du ser i fjellet. Den informasjonen kan være nyttig for andre som ferdes på tur, og for varslingen dersom vi må ut med varsel om STOR snøskredfare.