Hopp til hovedinnhold

Nytt risikokart for snøskred kan gjøre det lettere å velge en trygg tur

Publisert: 26.04.2023

NVE utvikler et kart som kan gjøre det lettere å velge tryggere turer. Nå trenger de hjelp fra brukerne.

Bildene viser risikokartet for samme område for to ulike dager

Snøskredvarselet på varsom.no inneholder mye informasjon. Mange synes det er vanskelig å vite hvordan man skal bruke snøskredvarselet til å velge en tur som passer forholdene.

Vi ønsker å bidra til at folk på en enklere måte kan velge tryggere ruter i terrenget.

Risikokart

Forskning har vist at de avgjørelsene som blir tatt i planleggingsfasen er viktig. Derfor har NVE fokus på å utvikle verktøy som gjør det lettere å planlegge en tur som passer forholdene, blant annet et risikokart.

Kartet viser forskjeller i risiko for snøskred på et kart. Jo mørkere farge i kartet, desto større risiko for snøskred. Fargene og risikoen endrer seg med snøskredvarselet og skredproblemene, og kan se forskjellig ut fra dag til dag.

Det vil fortsatt være like viktig at man gjør sine egne vurderinger når de er ute. Men målet er at det nye kartet, sammen med snøskredvarselet, skal bidra til å gjøre det enklere å ta gode valg. 

Trenger din hjelp

Nå vil NVE finne ut om kartet «virker»,  om det gjør det lettere for folk å vurdere hvor i terrenget det er mer eller mindre risiko for snøskred.

Vi er avhengig av å teste kartet på brukerne våre for å komme videre med arbeidet. Vi håper derfor at mange har lyst til å svare på undersøkelsen og hjelpe oss.

Undersøkelsen finner du her: https://uitpsych.qualtrics.com/jfe/form/SV_1G62L6PwbGlXtVc