Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Langhelg med betydelig snøskredfare i Jotunheimen

Publisert: 11.05.2021

Langhelg i mai er synonymt med toppturer for mange, men skal du gå trygt i helgen må du være klar over snøskredfaren. Faren for naturlig utløste våte skred gjør at du bør legge turen utenom skredterreng og utløpsområder.  

Uansett som det er Jotunheimen eller andre steder i landet som er turmålet i helgen er det våte løssnøskred og våte flakskred du må være obs på. Foto: Eirik JH/Regobs

Kompleks situasjon i Jotunheimen 

Et yndet toppturområde i mai er Jotunheimen. Her må du imidlertid være obs på at skredfaren er betydelig. Det varme været gjør at vi venter naturlig utløste våte skred, og når varmen trenger ned til de vedvarende svake lagene kan det gå store flakskred.   

Når nattefrosten uteblir vil du være like utsatt for naturlig utløste skred uansett om du står tidlig opp eller sent 

– Det beste rådet er å legge turen utenom skredterreng og utløpsområder, sier Heidi Bache Stranden i NVE og vaktleder i snøskredvarslingen i Norge. 

I tillegg er det fare for skavlbrudd og glideskred, og summen av alle problemene gjør Jotunheimen til et krevende turmål denne helgen.  

Faregrad 2 er ikke «tut-og-kjør» 

Om du tenker at faregrad 2-moderat er "tur-og-kjør" bør du ta en kikk på skredproblemene og tenke eventuelle konsekvenser: - Enkelte naturlig utløste store skred kan forekomme! 

Slik det ser ut mot helgen i resten av Sør-Norge vil regn og/eller mildvær gjøre at det er fare for naturlig utløste, våte skred. Regn og mildvær vil svekke snødekket, og våte løssnøskred kan løses ut naturlig eller av skiløpere i bratte heng, skavler kan knekke og vi kan få enkelte naturlig utløste våte flakskred. 

For å være på den sikre siden er det generelle rådet til deg som skal på topptur at du unngår snøskredterreng.  

– Det er vanskelig å forutsi når de våte store, våte flakskredene løsner. Og husk at våt og tung snø gjør at selv små skred kan få alvorlig konsekvens er, legger Stranden til. 

Vinter blir til vår i Nord-Norge  

I Nord-Norge har det vært vinter i fjellet, men  i dag (onsdag) slår det om til vår. 

– Det gjør at vi venter en del naturlig utløste skred, som vil gå i det den «vinterlige» snøen blir fuktig, sier Stranden 

Sent i april og i begynnelsen av mai ble det dannet vedvarende svake lag høyt i snødekket i flere regioner i Nord-Norge. Med vårvarmen i dag (onsdag) frykter vi at det kan løsne våte flakskred på disse lagene.  

– Sol nesten hele døgnet, gjør at  selv mer nordvendte fjellsider, de som har vært i skyggen frem til nå, får sol og varme. Da vil det løsne våte skred også her, sier Stranden.  

Gleden over sol og varme blir imidlertid kortvarig, allerede torsdag synker temperaturen og det skyer over, men det betyr også at sannsynligheten for naturlig utløste våte skred avtar.  

Bruk bratthetskartene i Varsom Regobs appen 

– Husk å sjekke snøskredvarslene på Varsom.no før du legger ut på tur. Du kan bruke bratthetskartene i Varsom Regobs til å legge opp ruten til utenom skredterreng og utløpsområder, avslutter Stranden