Hopp til hovedinnhold

Interaktivt grunnkurs fra Varsom Snøskredskolen

Publisert: 22.12.2022

Snart starter juleferie og dermed god tid til å ferdes i vinterkledde fjell. For å være best mulig forberedt, kan du ta vårt nye nettkurs fra Varsom Snøskredskolen.

Modulbasert grunnkurs i snøskred på Læringsplattformen.

Hvem er det for?

Kurset er for deg som vil unngå snøskredterreng, ferdes i snøskredterreng eller har en beredskapsrolle.

Kurset krever ingen forkunnskap og gir en grunnleggende innføring i snøskred – både snøskredterreng og snøskredvarselet.

Hvordan kan jeg ta kurset?

For å ta kurset må du logge deg inn på Læringsplattformen og søker etter «snøskred». Eller klikk deg inn her for å komme til rett kurset.

En oversikt over kursinnholdet finner du også på Interaktivt grunnkurs | Varsom.no.

Kurset tar omtrent 2 timer, og fremdriften din lagres underveis slik at du kan ta pauser og fullføre kurset i flere økter.

Ved fullført kurs får du diplom som bekreftelse på at du har tatt kurset.

Hva lærer jeg på kurset?

I kurset lærer du om snøskredterreng og hvordan du kan bruke informasjon fra snøskredvarselet til tryggere ferdsel eller ha beredskap mot snøskred. Nettkurset er basert på Varsom Snøskredskolen og er i fire deler med 13 moduler:

  1. Hvordan gjenkjenne snøskredterreng? Du vil lære at snøskredterreng er terreng med løsneområder og utløp. Du får øve på å vurdere hvor skredutsatte ulike ruter er i forhold til terreng.
  2. Hva er et snøskredvarsel? Du vil lære hva innholdet i et varsel betyr og hvordan det kan brukes. Vi gir deg en innføring i forskjellene mellom fare og risiko og hva tankene bak faregradsskalaen er.
  3. Hvordan bruke snøskredvarselet til turplanlegging og beredskap? Du vil lære hvordan du kan bruke informasjon om snøskredproblemene til tryggere ferdsel i snøskredterreng og øve på en rekke oppgaver som skal hjelpe deg med å forbedre din evne til å vurdere hvor utsatt ulike ruter er i forhold til både snøskredterreng og snøskredproblemene.
  4. Hva skjer med snøen på bakken? Du vil lære om snøomvandling – overgangen fra en kornform til en annen. Du får også øve på gjenkjenning av snøkrystaller.

I kurset får du se filmer og presentasjoner. Du får øve på en rekke aktuelle oppgaver for å bruke varslet til å vurdere snøskredfare og snøskredterreng.

Hvordan henger dette sammen med Varsom og Snøskredskolen?

Inneholdet er laget av NVE Snøskredvarslingen, som også står bak snøskredvarslene og Snøskredskolen på Varsom.no.

Vi har kurset på Læringsplattformen | Felles digital læringsplattform i staten (dfo.no) i samarbeid med DFØ.

En oversikt over kursinnholdet finner du også på Interaktivt grunnkurs | Varsom.no.