Hopp til hovedinnhold

Hold avstand til skavler!

Publisert: 19.04.2020

Koronavirus eller ikke: hold alltid avstand til skavler! I dag var det på hengende håret, for å ikke si hengende hånd, at det ikke liv gikk tapt.  

I dag var vil veldig nære en fatal ulykke da en skavl knakk på Blånebba i Romsdalen. Foto: DagF@RKH-skredgruppe

Det er i gjennomsnitt en fatal ulykke knyttet til skavlbrudd hvert år. I fjor var det tre mennesker som mistet livet, i dag var det på hengende håret, for ikke å se hengende hånd at det gikk bra. En person gikk ut på skavlen, skavlen knakk, men vedkommende ble hengende etter armene og klarte å komme seg uskadet fra det hele. Det var mange spor ut på kanten av skavlen, så det mer eller mindre tilfeldig at det ikke var noen andre som utløste skavlbruddet.

At det ligger store skavler på Blånebba er ikke unikt. Mange steder i fjellet ligger det nå store toppskavler og vi har sett flere eksempler på at det går skisport litt for langt ut på kanten. Mange har flaks, men tør du stole på flaksen?

Selv om det er forsket på skavlbrudd den siste tiden, er det vanskelig å forutsi når en skavl knekker. Skavler kan knekke av seg selv, eller når du og ditt turfølge tråkker på skavlen og får den til å knekke. Ofte knekker skavler i en vinkel på 45 grader innover, det betyr at du skal holde god avstand til skavlkanten. Skavlbrudd kan også føre til skred i snøen nedenfor. Utover våren når solen og varmen svekker snødekket, vil det være enda lettere å utløse skavlbrudd og det er større sannsynlighet for at skavlene knekker av seg selv. HOLD AVSTAND!