Hopp til hovedinnhold

Helgeland blir ny region med daglige snøskredvarsler

Publisert: 07.02.2022

Mandag 7. februar starter snøskredvarslingen med daglig varsling for Helgeland.

Den nye varslingsregionen dekker flere kommuner sør i Nordland.

Første varsel mandag 7. februar

Mandag 7. februar klokka 16:00 ble første daglige varsel publisert for Helgeland.

— Det er godt å få på plass daglig snøskredvarsling for Helgeland. Dette vil gi et bedre grunnlag for både beredskap og ferdsel i regionen, sier Rune Verpe Engeset, seksjonsleder i NVE.

Totalt publiserer nå snøskredvarslingen daglige varsel for 24 regioner på fastlandet og Svalbard.

Daglig varsling

Tidligere har snøskredvarslingen kun sendt ut snøskredvarsler for regionen ved stor (faregrad 4) eller meget stor (faregrad 5) snøskredfare. I 2022 var det åtte dager med stor skredfare. Når Helgeland nå får daglig varsling, vil vi sende ut varsler hver dag i sesongen, på alle faregrader.

Regionen dekker kommunene Bindal, Sømna, Brønnøy, Vega, Vevelstad, Herøy, Alstahaug, Leirfjord, Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Dønna, Nesna, Hemnes, Rana, Lurøy, Træna, Røyrvik, Namsskogan, Høylandet, Leka og Nærøysund.

Bedre og mer presis varsling

Et viktig steg i utarbeidelse av et snøskredvarsel er å få oversikt over hvordan forholdene er per nå.  Hvordan er snøen bygget opp? Finnes det svake lag i snøen? Ligger det mye løs snø som kan flyttes til skredutsatt terreng om det blåser opp? For å svare på slike spørsmål er observasjoner fra felt vesentlig.

I varslingsregionen Helgeland har vi nå faste, kursete feltobservatører som er ute og observerer snø, vind og vær på oppdrag fra snøskredvarslingen. Observasjonene de gjør legger grunnlaget for den daglige varslingen av snøskredfare i regionen. Observasjonene de og andre som ferdes i fjellet sender inn via Varsom Regobs appen gjør at varslene på Varsom vil holde høy kvalitet, og blir så presise som mulig.

Om snøskredvarslingen og Varsom

Varsom og skredvarslingen er tjenester levert av NVE, i samarbeid med Statens vegvesen og Meteorologisk institutt.

  

Det er muligheter for flere skiturer på Helgeland og det nye regionale snøskredvarslet for regionen vil hjelpe skifolket å ta gode beslutninger når de ferdes i fjellet. Arkivfoto: Lars@obskorps // Regobs

  

 
Øyfjellet ovenfor Mosjøen i Helgeland. For skred fra Øyfjellet som kan treffe bebyggelse i Mosjøen drives det lokal skredbanevarsling av et konsulentselskap. Helgeland som region er fra 7. februar dekket av de regionale snøskredvarslene på Varsom. Foto: Vebjørn// Regobs