Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

For godt skiføre og trygg snø er timingen viktig

Publisert: 13.04.2023

Store deler av Nord-Norge har badet i sol de siste dagene og det fine været ser ut til å holde seg noen dager. Skifolket i sørøst må smøre seg med tålmodig til finværet vender tilbake neste uke. Når solen og finværet styrer snøskredfaren er timingen viktig.  

Om våren er timing viktig for godt skiføre og trygg snø.

April er måneden som markerer overgangen fra vinter til vår på fjellet, med unntak av de høyeste strøkene. Sjelden varierer snødekket så mye i tid og rom som det gjør om våren. Du kan finne alt fra pudder i skjermete, nordvendte fjellsider, til hard skare og slusjføre i solhelningene. For å få godt skiføre og god snø gjelder det å time skituren.  

Vårsnø, vedvarende svake lag og regn

– I nord og i vest er det nå typiske værforhold hvor solen styrer skredfaren utover dagen, forteller Heidi Bache Stranden som er vaktleder i Snøskredvarslingen. 

 I nord finnes det også stedvis fortsatt et vedvarende svakt lag problem i høyere liggende nordvendte heng (i Lyngen for eksempel). 

I sørøst domineres skredfaren av mye nedbør. Regn også i lavfjella, men fremdeles vinterlig over 1000 moh. Her finnes det et fokksnøproblem på grunn av mye vind de siste dagene.  

Gode ferdselsråd for vårsnø

Slik det er i Nord-Norge nå, og slik det forhåpentligvis blir i Sør-Norge til uken, er tidspunktet på døgnet avgjørende. Der det har vært nattefrost vil snødekket være stabilt, men knallhardt, på morgenen.  

– Godt skiføre og trygg snø finner man i et smalt tidsvindu når det første få centimeter med snø på overflaten har myknet opp, samtidig som snøen rett under er fortsatt bærende sier Stranden.  

Hvor raskt snøoverflaten varmes og mykes opp avhenger av flere ting. Økt temperatur og solinntråling er selvsagt, men også vinden, hvor overskyet det var om natten og luftfuktigheten spiller en rolle. Mye skyer om natten vil føre til mindre utstråling og et «varmere» snødekke, mens en kald vind vil avkjøle snøen.  

–  Skal du time vårskikjøringen må du følge med på været, sier Stranden.  

Unngå skavler og glidesprekker

Ved høye temperatur er og smeltevann som siger nedover i snøen øker også faren for glideskred og skavlbrudd.  

–  Vi anbefaler at du holder godt avstand skavler, terreng under skavler og åpne glidesprekker, advarer Stranden. 

Varsom App

 Som vanlig oppfordrer vi til å laste ned Varsom App, som er tilgjengelig både for IOS og Android. I appen kan du lese oppdaterte snøskredvarsler, planlegge turen din i forhold til skredterreng og sende oss observasjoner om faretegn, skredaktivitet eller andre relevante observasjoner.