Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Flotte skiforhold med en liten bismak

Publisert: 28.03.2023

Det er fremdeles tidlig å si hvordan snøskredfaren vil være i påskeferien, men slik det ser ut nå kan det være at et av de skredproblemene vi vil måtte forholde oss til i påsken er det beryktete «vedvarende svake lag».

Svinger i løssnøen er drømmen for mange i påsken, her fra Sunnmøre 26. mars. Foto: FrankT/Regobs

– Mange steder er det i ferd med å utvikle seg vedvarende svake lag høyt i snødekket sier Solveig Kosberg som er vaktleder i Snøskredvarslingen.

Vedvarende svake lag er, som navnet tilsier, et problem som vedvarer. Det er vanskelig å se på overflaten og det er det skredproblemet som tar flest liv. Slik det ser ut nå blir det et skredproblem vi må forholde oss til i påsken.

Sunnmøre peker seg ut i dag

– Allerede nå vet vi at det for eksempel på Sunnmøre har dannet seg et svakt lag høyt i snødekket som det er svært lett å løse ut skred i, forteller Kosberg.

Her har det allerede gått en del skred på grunn av et ganske nytt vedvarende svakt lag som er dannet rett under den siste nysnøen. Også i andre regioner i Sør-Norge er det observert at det er i ferd med å danne seg kantkorn høyt i snødekket. Det er usikkert hvordan det vil utvikle seg videre, men vi følger situasjonen.

Snøskredfaren i Nord kan bli betydelig

I Nord-Norge er det mange steder ganske stabile forhold i øyeblikket, men det vil endre seg raskt. For også her har finværet hatt en bismak: Snøen i overflaten er i ferd med å omdanne seg til kantkorn, og vi har også rimkrystaller i overflaten.

– Når vi får påfyll av snø kombinert med vind, slik vi gjør på torsdag, vil snøskredfaren øke, advarer Kosberg.

Årsaken er at det som i dag ligger av kantkorn og rim i overflaten vil bli til et svakt lag under den nye snøen. Det kan gi skumle forhold og skredfaren vil øke raskt.

Observasjoner av skred og svake lag gjør varslene mer presise

– Det er viktig at de som skal til fjells holder seg oppdatert på snøskredvarselet. Vi følger situasjonen fremover og oppdaterer varslene daglig, sier Kosberg.

Om du deler det du ser og hører i Varsom-appen vil det hjelpe oss og andre til å oppdage hvordan snøen utvikler seg. Det gjør at varslene blir bedre og du advarer andre om det du ser. I Varsom-appen kan du også se de siste observasjonene som er gjort i området.

Foto: Ferskt skred på Sunnmøre, delt gjennom Varsom appen. Foto: KmB/Regobs