Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Oppdaterte flom- og jordskredvarsler – fortsatt rødt flomnivå for nedre deler av Glomma og Drammensvassdraget

Publisert: 12.08.2023

NVE opprettholder flomvarsel på rødt nivå for Drammensvassdraget og for nedre deler av Glomma. Jordskredvarsel opprettholdes på gult nivå, og utvides også til å gjelde for kommunene nord i Innlandet. Jordskredfaren vil være mest knyttet til mulig erosjon og utglidninger langs de flomstore elvene.

Oversvømt rasteplass på utsiden av flomvollen i Lillestrøm 11.08.23 kl. 11. Foto: Irene Brox Nilsen/NVE

Fortsatt rødt flomnivå for nedre deler av Glomma og Drammensvassdraget

Det er rødt nivå på flere av målestasjonene i Drammensvassdraget. Stasjonene på rødt nivå lørdag formiddag har allerede nådd flomtoppen eller har flatet ut, mens Tyrifjorden fortsatt stiger. Tyrifjorden er lørdag formiddag på oransje nivå.

- Tyrifjorden kan stige med omkring 30 cm til fra nivået den har lørdag formiddag, sier Erik Holmqvist, flomvakt i NVE. Kulminasjon er ventet i løpet av mandag, tilføyer Holmqvist.

Det er ventet noe regn over sørøstlig deler av Østlandet i natt.

- Værprognosene for Østlandet er usikre, og det skal ikke mye regn til før vi kan forverre flomsituasjonen vi har nå. Vi tror ikke det er nok regn, men vi har derfor valgt å opprettholde det røde flomfarevarselet for nedre deler av Glomma, sier Erik Holmqvist, flomvakt i NVE.

Flomvarslet for Gudbrandsdalslågen inkludert for Mjøsa, opprettholdes på oransje nivå.  

Utvider det gule jordskredfarevarselet – svært høy vannmetning

Jordskredfaren henger tett sammen med intensiteten på regnet og vannmetning i bakken. Værprognosene de neste dagene er usikre, men har vist muligheter for høyere intensitet i regnet nord i Innlandet.

- Det er svært høy vannmetning i bakken mange steder, og med muligheter for regn nord i Innlandet ønsker vi å oppjustere til gult jordskredfarevarsel, sier Heidi A. Grønsten, jordskredvakt i NVE. Unngå bratte skråninger, samt bekker og elveløp i flomområder, tilføyer Grønsten.

Utsikter videre – ventet noe regn de kommende dagene

I værprognosene for søndag og mandag er det ventet noe regn over Sørøst-Norge, men det vil ikke øke flomtoppene i innsjøene. Hvis det ikke kommer betydelig mengder med regn vil de varslede regnmengdene kun holde flomvannstanden i innsjøene på et høyt nivå, men ikke føre til en høyere flomvannstand.  

- Rødt flomfarevarsel for Drammensvassdraget kan bli nedjustert til oransje nivå fra mandag, om det ikke kommer betydelige regnmengder de neste dagene. Værprognosene er fortsatt usikre, men vi følger situasjonen tett gjennom helgen, sier Erik Holmqvist, flomvakt i NVE.  

Uten intense regnbyger vil den generelle jordskredfaren gradvis avta ettersom vannmetningen i bakken går ned.

- Når elvene nå trekker seg tilbake mange steder, er det fare for erosjon og utglidninger lokalt langs de flomstore elvene. Dette kan gjøre stor skade, sier Heidi A. Grønsten, jordskredvakt i NVE.

Råd til befolkningen

Under flom eller et skred er det viktig at du unngår

  • å oppholde deg i nærheten av elver og bekker eller forsøker å krysse dem fordi du kan bli tatt av vannmassene
  • bratte skråninger med løsmasser fordi skred kan utløses
  • båtkjøring i elver med flom fordi det kan flyte trær, rundballer og andre løse gjenstander som er blitt tatt av flommen
  • bilkjøring hvor det er oransje eller rødt farevarsel fordi veier kan bli stengt på kort varsel

Om du som privatperson er bekymret for din situasjon lokalt, så ta kontakt med

  • kommunen hvis du skal melde om en hendelse
  • politiet (112) dersom det er fare for liv og helse
  • nettselskap eller fjernvarmeleverandør om du opplever strømbrudd eller fjernvarmebrudd

Hjelp oss å registrere flom- og jordskredhendelser

Du kan hjelpe oss å forbedre flom- og jordskredvarslingen ved å sende oss bilder av faretegn, høyder av flommen, skader og konsekvenser nær deg i Varsom-appen. Dette er viktig informasjon for å bedre varsling og beredskap, samt for framtidig sikring, kartlegging og arealplanlegging med hensyn på flom og skred.

Du kan også sende oss bilder med e-post til flomvarsling@nve.no eller jordskredvarsling@nve.no.

Last ned Varsom-appen fra Appstore eller Google Play.