Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

NVE: Du kan selv gjøre en del for å forebygge flomskader

Publisert: 19.04.2023

Det er fremdeles for tidlig å si noe om størrelsen på årets vårflom, men det er på tide å gjøre flomforebyggende tiltak. NVE oppfordrer publikum som bor i nærheten av elver og bekker som kan oppleve vårflom om å rydde vannveier frie, flytte campingvognen, høyballer – og abonnere på flomvarsler fra Varsom.no.

Rakkestadelva ved Haugard, Østfold, mai 2003. Foto: NVE

NVE har sendt ut gult farevarsel for flom på Østlandet for i dag og fredag. Årsaken til dette er at det er ventet mye regn i dag og i morgen. I kombinasjon med moderat snøsmelting kan det øke vannføringen i bekker og elver.

Varselet gjelder for deler av Østlandet, nord for Horten, Moss og for Innlandet i dalene i fjellstrøkene under 800 meter.

 – Vi har sendt ut et gult farevarsel for flom som følge av en del regn. Vårt råd til publikum er å holde seg unna bekker og elver med mye vann, sier flomvarsler i NVE Sjur Kolberg.  

Våren er tid for å gjøre flomforebyggende tiltak

Flomfaren som er varslet nå er forårsaket av regn og derfor ikke en vårflom – altså en flom som er forårsaket av at mye snø smelter på en gang og fører til at vannføring i bekker og elver kan mangedoble seg i løpet av få dager. Det er likevel en god påminnelse om at publikum bør huske å ta seg en runde i hagen og gjøre flomforebyggende tiltak.

– Vårt viktigste budskap til publikum er at man bør gjøre flomforebyggende tiltak som en del av vårrutinen. Bor man veden bekk eller elv som kan få vårflom, så bør man rydde stikkrenner, kummer og andre vannveier frie for snø, is, jord og grus, kvist og løv, flytte rundballer og campingvogner vekk fra elvebredden, sier Kolberg.

Og så oppfordrer han alle om å abonnere på flomvarsler fra varsom.no – en gratistjeneste som gir deg flomvarsler og andre naturfarevarsler fra NVE og MET – på SMS og e-post.

Det er været som avgjør

– I år, som alle år, er det for tidlig å si noe om størrelsen på vårflommen mange uker i forveien, selv om det skulle ligge mye snø på fjellet. Det været som er den avgjørende faktoren for om vi får en vårflom på gult, oransje eller rødt nivå. Det er de løpende værvarslene som gir det viktigste informasjonsgrunnlaget for vårflomprognoser, sier flomvarsler Kolberg

Dersom temperaturer fremover gjør at snøsmeltingen strekkes ut i tid kan det bli en beskjeden vårflom, selv med store snømengder i fjellet. Blir det en kombinasjon av mye regn og høye temperaturer på kort tid, kan det bli alvorligere flommer på oransje og rødt nivå selv om det er lite snø.