Hopp til hovedinnhold

Mye snø i Nord-Norge, tørt og lite vann i deler av Sør-Norge

Publisert: 13.05.2025

Kontrastene er store nord og sør i landet. I store deler av Troms og Finnmark har NVE ikke registrert større snømengder enn nå, siden beregningene startet i 1958. Samtidig er Sør-Norge preget av varmt vær og usedvanlig lite nedbør. NVE oppfordrer til å følge med på værutsiktene fremover.

Illustrasjonsbilde: Lite vann i Vismunda i juli 2018, sideelv til Gudbrandsdalslågen. Foto: Tommy Skårholen/NVE

Det er uvanlig lite vann i elvene og i grunnen, og lokal gress- og lyngbrannfare i deler av Østlandet, Sørlandet og langs kysten av Rogaland. En uvanlig snøfattig vinter, kombinert med tidlig snøsmelting ga en beskjeden vårflom i Sør-Norge. Dette betyr at det nå ventes relativt lite påfyll av vann til elver og innsjøer fremover. Fyllingsgraden i magasinene er likevel god.

Samtidig opplever store deler av Troms og Finnmark store snømengder.

- Dersom temperaturen stiger raskt fremover øker faren for stor vårflom i området. Flommen vil også bli større dersom det i tillegg kommer regn under smelteperioden, sier Torill Engen Skaugen, seksjonssjef i NVE.

Som følge av mye snø er det også høy fyllingsgrad i vannmagasinene flere steder i nord. Vannkraftregulanter i området har begynt å tappe ned vann som tiltak for å redusere fare for skadeflom. NVE er ikke bekymret for kraftsituasjonen framover hverken i nord eller sør, men følger som normalt situasjonen løpende.

 

Temperatur- og nedbørutvikling er avgjørende for vårflommen i nord

Store snømengder i fjellet kan gi stor vårflom hvis temperaturen stiger raskt, særlig i kombinasjon med nedbør. Langtidsvarsler fra Meteorologisk institutt viser kjølig vær og mer nedbør enn normalt, noe som vil utsette flommen.

NVE håper på gradvis snøsmelting, men advarer om at samfunnet må være forberedt på mye vann i elvene når mildværet kommer. Beboere i flomutsatte områder og beredskapsaktører oppfordres til å følge med på varsom.no og værmeldingen, og gjøre de tiltak som trengs for å sikre liv og verdier.

Fravær av nedbør kan skape utfordringer utover sommeren i deler av Sør-Norge

Lite nedbør og høye temperaturer gir økt fare for tørke. Dette kan påvirke jordbruket, vannforsyningen og naturen negativt. Uteblir regnet, kan grunnvannstanden synke til svært lave nivåer i juni.

- Dersom regnet uteblir de neste ukene, vil grunnvannstanden synke ytterligere og nå svært lave nivåer i juni, noe som også vil føre til mindre vann enn vanlig i innsjøer, elver og bekker i lavlandet, sier Skaugen.

NVE ber eiere av vannverk og brønner, særlig grunne brønner, om å følge situasjonen nøye. Vannuttak fra elver bør begrenses for å unngå tørrlegging.

Venter mer tørrvær i sør, og kaldt vær med mye nedbør i nord  

Siden begynnelsen av året, og særlig i mars og april, har det vært uvanlig lite nedbør i det aktuelle området. Værprognosene fra Meteorologisk institutt (MET) viser fortsatt tørt og varmt vær de nærmeste ukene.

Det meste tyder på at det blir tørre forhold de nærmeste ukene på Østlandet og Sørlandet. Det ventes veldig lite nedbør og høyere temperatur enn normalt, slik at situasjonen ikke vil bedre seg før tidligst i slutten av mai, sier statsmeteorologen Håkon Mjelstad hos Meteorologisk institutt.

Kartet viser at det ikke har vært mer snø i store deler av Troms og Finnmark, men også i fjellområdene i Nordland, så lenge NVE har beregnet snødekke i Norge ut ifra observasjoner, fra 1958. I sør har vi i år et av de mest snøfattige årene. Situasjonen gjelder for 13. mai 2025. Kilde: SeNorge.no - Klikk på figuren for et større bilde.

Kartene viser hvor mye nedbør det har kommet i valgt måned sammenlignet med hva som er vanlig (1991-2020) for de respektive månedene, og viser kontrastene vi ser mellom nord og sør. Kilde: SeNorge.no - Klikk på figuren for et større bilde

Kartene viser beregnet grunnvanntilstand, henholdsvis 13. mai og 21. mai 2025 (prognoser). Fargede sirkler er målt grunnvannstand 13 mai. Verdiene er i forhold til gjennomsnittlig grunnvannstand for samme dato i referanseperioden 1981-2010. Grunnvannstanden er simulert ved bruk av NVEs hydrologiske prognosemodell. Kilde: SeNorge.no - Klikk på figuren for et større bilde.

 Kontakter:

- Torill Engen Skaugen, seksjonssjef, tlf. 930 81 671 toskau@nve.no

- Flomvarslingen tlf. 404 36 000 flomvarsling@nve.no