Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner her: Regobs | Varsom.no

Flomvarsel og jordskredvarsel på gult nivå både i nord og sør

Publisert: 15.05.2023

Det er høye temperaturer og sterk snøsmelting i hele Norge nå. Mandag og tirsdag ventes i tillegg regn. Det er derfor ute både flomvarsel og varsel for jord-, sørpe og flomskredfare for de neste dagene.  

Ilustrasjon: vårløsning Yddin

Det er sendt ut et varsel på gult nivå for flom i Trysilelva og Glomma nord for Årnes for mandag og tirsdag.  

- Det er ventet regnbyger mandag og tirsdag og sammen med mye snøsmelting gir dette fare for flom, sier Erik Holmquist, flomvakt i NVE.  Vi har også ute flomvarsel for kystnære områder mellom Vesterålen og Tana. 

Onsdag og torsdag er det ventet kjøligere vær, som vil gi mindre snøsmelting. Vannføringen ventes å gå noe ned igjen fra onsdag, før temperatur og vannføring ventes å ta seg opp igjen mot slutten av uka. Situasjonen er svært følsom for temperatur og nedbørmengder. 

Det er fortsatt et varsel på gult nivå om fare for jord-, sørpe- og flomskred for store deler av Østlandet og Trøndelag til tirsdag morgen.   

- Det har de siste dagene vært like mye snøsmelting som om det hadde regnet 20-30 mm hver dag i store deler av Sør- og Østlandet, sier Ivar Berthling, jordskredvakt i NVE.  

- Dette fører til økende fare for jord-, sørpe og flomskred siden det allerede er høyt vanninnhold i bakken. Det er dalstrøk der det fortsatt ligger mye snø på fjellet som er mest utsatt. Skredfaren ser ut å minke allerede tirsdag som følge av det blir mye kaldere og snøsmeltingen derfor bremser, tilføyer Bertling.

Vi har også sendt ut i dag et varsel om økende fare for jord-, sørpe og flomskred for Troms og Finnmark. Der har snøsmeltingen pågått kontinuerlig i flere dager, delvis i kombinasjon med regn, slik at vanninnholdet i jorda allerede er høyt. Snøsmeltingen er ventet å holde seg høy også mandag og tirsdag.  

- Man bør holde seg unna bratte skråninger og spesielt bekker og elveløp med stor vannføring. Flomskred og sørpeskred kan komme svært raskt og uventet, sier Ivar Berthling, jordskredvakt i NVE. 

Les mer om vårflom 2023 på https://varsom.no/varflom2023