Flom på oransje nivå i deler av Troms og Finnmark
NVE oppjustert i går flomvarselet for Altavassdraget nedenfor Altadammen til oransje nivå. Varselet er i dag utvidet og omfatter også området mellom Tromsø og Porsanger. Dette er en sjelden situasjon som kan føre til alvorlige skader.

Det oransje flomvarselet for Altavassdraget er utvidet, og inkluderer nå også området mellom Tromsø og Porsanger. Fra før gjaldt varselet for Altaelva nedenfor Altadammen i Vest-Finnmark og sidevassdrag som Tverrelva, Eibyelva og Sarvvesjohka samt Lakselva i Kviby.
Kan føre til alvorlige skader
– Oransje nivå er en alvorlig situasjon som forekommer sjelden og kan medføre alvorlige skader. NVE følger situasjonen tett i samarbeid med Statkraft som regulerer hovedvassdraget, sier Anne Fleig, vakthavende hydrolog i NVE.
– Det frarådes nå å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring. Har man ennå ikke gjort det, er det viktig å sikre og flytte verdier langs utsatte vassdrag, tilføyer Fleig.
Flomvarsel på gult nivå i store deler av Troms og Finnmark
NVE har også sendt ut flomvarsel på gult nivå for store deler av Troms og Finnmark, inkludert Finnmarksvidda. Det ventes at vannføringen vil øke i de fleste elvene som følge av vedvarende og økende snøsmelting, samt noe regn tirsdag.
– Fortsatt stor snøsmelting og noe regn tirsdag vil føre til at vannføringen vil holde seg høy de nærmeste dagene. På grunn av døgnvariasjoner i smelting og forsinkelser i vassdragene er vannføring eller vannstand i elver ventet å være lavest cirka midt på dagen og høyest mot kvelden og natten, tilføyer Anne Fleig, flomvakt i NVE.
Det er fortsatt mye snø igjen blant annet i nord- og vestdelen av Finnmarksvidda, og flomfaren vil opprettholdes flere dager i de elvene der det fortsatt ligger mye snø innenfor nedbørfeltet.
Også fare for jord- og flomskred
Som følge av stigende temperatur og økende snøsmelting og regn er det økende fare for jord- og flomskred på gult nivå i deler av Troms og Finnmark.
- Jorda er stedvis allerede mettet av vann, som følge av vedvarende snøsmelting i store deler av Troms og Finnmark. I tillegg kan stor vannføring føre til utgraving av masser i foten av skråninger, sier Guro Skogen Grøndalen fra Statens vegvesen og jordskredvakt i NVE.
- Etter en større flomhendelse vil det, fram til vannstanden igjen er normal, være fare for lokale utglidinger langs vassdrag i flomområdene, tilføyer Grøndalen.