Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Flom og jordskredfare: Oppdatert status søndag 28. april kl. 17:15

Publisert: 28.04.2019

Søndag ettermiddag har vannføringen kulminert i de fleste elver og bekker i Telemark og Buskerud. Regnværet har gitt seg, og det ventes at flomvannføringene vil avta i løpet av kvelden og natten.

Sørpeskred ved Stasvro på Gaustatoppen – Foto: Espen Faane (NCC) regobs.no

Dette er en statusoppdatering fra flom- og jordskredvarslingen til NVE, SØNDAG 28. april 2019 kl. 17:15 

Det er utstedt varsler for deler av Østlandet og for deler Trøndelag og Møre og Romsdal.

Sist oppdaterte varsler for flom og jordskredfare finner du her. 

Det er meldt foreløpig lite skader og problemer tilknyttet denne situasjonen. Noen elver har flommet over og det er observert noen mindre lokale oversvømmelser i Telemark og Buskerud. Det har også vært mindre erosjonskader og gått noen små flomskred bl.a. i Tinn kommune i Telemark ved Rjukan og Austbygde, men ingen alvorlige hendelser med unntakelsen av et stort sørpeskred på Gaustatoppen. Denne hendelsen som gikk i dag tidlig ved Stasvro stenger fylkesveien 651.

Det kom rundt 40-50 mm nedbør flere steder i Telemark og Buskerud det siste døgnet, men totalt mindre enn ventet, noe som gjør at denne flom- og skredsituasjonen ble mindre dramatisk enn fryktet.

Erik Holmqvist, vakthavende hydrolog på Flomvarslingen i NVE opplyser søndag ettermiddag at NVE har registrert flomvannføringer på 12 målestasjoner. Vannføringen har kulminert på oransje nivå ved fire av stasjonene og på gult nivå ved fire av stasjonene. Ved ytterligere fire stasjoner stiger vannføringen fortsatt noe, dels på grunn av sterk snøsmelting, dels grunnet regnværet siste døgn. Også ved disse ventes vannføringen å kulminere i løpet av kvelden på gult/ oransje nivå.

Vannstanden i innsjøene i området vil sannsynligvis stige noe lenger, men snøsmelting alene vil ikke kunne opprettholde de største flomvannføringene vi har hatt i Telemark og Buskerud.

-Vi fraråder fortsatt folk å oppholde seg langs flomstore elver og oppfordrer å sikre verdier mot flomvannet, tilføyer Erik Holmqvist.

-Jordskredvarslingen i NVE, ved Graziella Devoli, sier at fare for jord- sørpe- og flomskred er nå i ferd å minke men at erosjon langs vassdrag og rask senkning av vannstanden etter flom fremdeles kan føre til mindre utglidninger langs vassdrag.

Dette er siste statusoppdatering under denne situasjonen, men NVE følger fortsatt nøye situasjonen i Sør-Norge og Trøndelag hvor det fortsatt er flomfare pga. vedvarende snøsmelting, sier vakthavende flomvakt i NVE, Erik Holmqvist

Hvis du ser elver eller bekker som går over sine bredder og som kan skape problemer, eller du observerer jord-, flom- eller sørpeskred, så meld fra til beredskapsansvarlig/politi i din kommune.

Følg vannføringen på Østlandet og i Trøndelag her:

Grafene oppdateres i hovedsak hver time. Grå vertikal linje representerer nå-tidspunktet. Oppfrisk nettleseren for å vise siste data. 

Vær oppmerksom på at data overført i sanntid ikke er kvalitetskontrollerte, så feil kan forekomme.

Fra øst til vest:

Drammensvassdraget:

Bergheim, i Hallingdalselva

Vannføring i 2018: 800 m3/s

 Ved Bergheim i Hallingdalselva

Eggedal, i Simoa

Største vannføring i 2018: Eggedal

Numedalslågen

Borgåi

 Borgåi

Jondalselv

Jondalselv

Skiensvassdraget:

Omnesfoss, Hjartdøla

Vannføring i 2015: Ca. 590 m3/s.

Vannføring ved Omnesfoss, i Hjartdøla

 Hørte, i Bøvassdraget

Vannføring i 2015: 170 m3/s, 2018: 167 m3/s. 

Hørte, i Bøvassdraget

Grovåi (sideelv til Bøelva)

Grovåi, i Bøvassdraget

Trøndelag:

Eggafoss i Gaula

Grovåi, i Bøvassdraget

Syrstad i Orkla

Grovåi, i Bøvassdraget