Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Vet du at våre snømålinger og snømodeller kan si noe om hvor mye snø du har på taket?

Publisert: 13.02.2018

I Sør-Norge er det mange steder mer snø enn normalt, og selv om snøen stort sett er til nytte og hygge, er det enkelte som bekymrer seg over at snømengdene nå blir vel store for hus- og hyttetakene.

Mye snø fører til at flere må ta i et tak! Foto: jaas/NVE

NVE har et nettverk av snømålinger og daglig oppdaterte snøkart som du blant annet finner på www.senorge.no. Resultatet av disse målingene og modellene kan si noe om hvor mye vekt det er på takene i det området du bor!

- Vi hydrologer måler stort sett mengde snø i millimeter vann, så alle våre målinger og modeller oppgir snøen i det, men, sier hydrolog Heidi Bache Stranden i NVE, - én millimeter vann er jo det samme som 1 kg vann per kvadratmeter, så da er det lett å estimere vekten av snøen på taket.

Snøkartene i seNorge viser snømengden i hver kvadratkilometers rute i landet. Verdien for den ruten er et gjennomsnitt, så det kan være at det et sted innenfor den kvadratkilometeren er mer snø enn et annet sted, men snømengden i den ruten kan i alle fall gi deg en pekepinn på snømengdene. På flere av våre snøstasjoner måles vekten av snøen direkte.

– Ved flere av målestasjonene våre har vi bygget opp store «badevekter» som veier snøen kontinuerlig og gir oss en pekepinn på både vekt og vannmengde i snøen sier Bache Stranden. – En av disse «badevektene» står i Myrkdalen innenfor Voss, og her er det allerede 700 – 800 mm (som tilsvarer 700 - 800 kg/m2).

Plattingen midt i bildet er en "badevekt" som kontinuerlig måler vekten av snøen.  Foto: hrb/NVE 

Plattingen i midten er en slik type vekt som kontinuerlig registrerer hvor mye snøen veier og sender data inn til oss i NVE. Foto: hrb/NVE

I tillegg er det jo mange andre faktorer som bestemmer hvorvidt du bør hive deg rundt for å måke taket. Boligen eller hyttas byggeår kan si noe om hvor mye taket er dimensjonert for å tåle, og det er ulike føringer i ulike kommuner etter som hvor mye snø de er vant med.

Tipsene fra våre direktoratvenner i direktoratet for byggkvalitet (DIBK, ekstern lenke) kan være nyttige å kjenne til. Og uansett, om vinden har lagt opp mye snø på en del av taket, er det grunn til å ta en ekstra vurdering. Begynner dører og vinduer å gå tregt, er det også på tide å måke, sier hydrologen i NVE.

Snøens vekt ved utvalgte målestasjoner/steder

Sted

Snøens vekt

 

Brunkollen, Bærumsmarka (Akershus)

 280 kg/m2

Målestasjon

Sognefjellshytta, Sogn og Fjordane

700 kg/m2

Målestasjon

Myrkdalen, Voss (Hordaland)

800 kg/m2

Målestasjon

Bakko, Hol (Buskerud)

373 kg/m2

Målestasjon

Haukeliseter Testfelt, Telemark

625 kg/m2

Målestasjon

Kvamskogen, Hordaland

670 kg/m2

Modell

Røldal, Hordaland

650 kg/m2

Modell

Hunnedalen, Rogaland

560 kg/m2

Modell

Bergsjø, Buskerud

300 kg/m2

Modell