Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Skredfare i Nordland og Troms

Publisert: 30.01.2024

På grunn av ekstremværet Ingunn ventes det i Nordland og Troms stor og betydelig snøskredfare. Det er også fare for jordskred, sørpeskred og flomskred på gult og oransje nivå.

Store snøskred kan løsne av seg selv og nå langt

Det er fra onsdag betydelig eller stor fare for snøskred i hele Nordland og deler av Troms. Snøen har bygget seg opp i fjellet, store snøskred kan løsne av seg selv og enkelte snøskred kan gå langt. Jo mer nedbør som kommer, jo større er sannsynligheten for at det vil gå store snøskred.

– Vi oppfordrer kommuner og beredskapsaktører til å sette seg godt inn i detaljene i snøskredvarselet og vurdere behovet for tiltak, sier vaktleder i snøskredvarslingen i NVE Solveig Kosberg.

Sørpeskred kan nå langt, også i slakt terreng

Det er også meldt fare for jordskred, sørpeskred og flomskred på gult og oransje nivå i store deler av Nordland og sørlige deler av Troms.

– Et sørpeskredvarsel på oransje nivå betyr at vi venter at det kan gå flere skred, og at noen kan få store konsekvenser. Framkommeligheten kan bli redusert, sier Guro Skogen Grøndalen fra Statens vegvesen og jordskredvakt i NVE.

I motsetning til et snøskred kan sørpeskred løses ut i relativt slakt terreng og i bekkeløp. Sørpeskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen, selv om det løses ut høyt i terrenget,

Faren for sørpeskred ventes å øke med regn tirsdag kveld, og avta onsdag kveld. Les varslene på  Varsling | Varsom.no