Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Økende skredfare i Sør-Norge inn mot helgen

Publisert: 31.01.2024

Fredag venter vi stor snøskredfare i store deler av Sør-Norge, mens det er sendt ut varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare på gult nivå for Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag.

På fredag venter vi stor snøskredfare (faregrad 4) i flere regioner i Sør-Norge, Nordvestlandet og Vestlandet, Indre-Sogn og Jotunheimen. Det er også sendt ut et gult farevarsel for jord-, sørpe- og flomskred for deler av Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag.

– Vi venter at det vil løsne snøskred av seg selv i mange bratte heng. Snøskredene kan bli store og nå ned til skredutsatte veier og bebyggelse. I tillegg kan det gå jord-, sørpe- og flomskred. Det er viktig å huske på at flom- og sørpeskred kan ha lang rekkevidde. Selv om de løsner høyt oppe i terrenget kan de nå dalbunnen eller fjorden sier vaktleder  i NVE Solveig Kosberg.

Beredskapen i Sør-Norge bør vurdere behovet for tiltak

– Vi oppfordrer kommuner og beredskapsaktører til å forberede seg og vurdere behovet for tiltak.  For øvrig er den klare anbefalingen å unngå alt terreng der det kan løsne skred, og utløpssoner for skred, sier Kosberg.

Årsaken til den store skredfaren er mye nedbør, kraftig vind,  milde temperaturer og snøsmelting. Utover fredag vil det regne høyt til fjells. Når alt regnet kommer vil regnvannet hope seg opp over lag i snøen, slik at det vil løsne store skred av seg selv.

Høyt til fjells, der nedbøren kommer som snø, vil det kunne løsne tørre snøskred av seg selv i leområder.

Les varslene på  Varsling | Varsom.no