Jump to content

The Varsom-app can be downloaded the  App Store or Google Play

Read more about how you can read and share observations here: Varsom app and Regobs system | Varsom.no

 

Avalanche warning for region Trollheimen Tuesday 05.12.2023

Danger level 2 - Moderate avalanche danger

Published:
There are persistent weak layers in the snowpack. Be especially careful in transition between thin snow cover and windslabs.

Avalanche problems

Persistent weak layer (slab avalanches)

You can easily trigger avalanches on a few steep slopes. Avalanches can get large enough to bury a car or destroy a small house (size 3). Remote triggering is possible.

Buried weak layer of faceted snow above a crust

Advice

The bulletin is a planning tool and may differ from the actual situation. Always make your own evaluation. To be 100 % avalanche safe, avoid all avalanche terrain.

Avalanche risk assessment

Mange steder oppleves snødekket som stabilt, men vær obs på at det enkelte steder er mulig å løse ut skred i et vedvarende svakt lag av kantkorn nede i snødekket. Sannsynligheten er størst der snødekket er tynt.
Det knyttes noe usikkerhet til kantkornlaget. Enkelte store skred kan ikke utelukkes. Problemet ventes å være størst i indre deler av regionen.

Snow cover (in Norwegian), Monday 04 December 2023

Det ligger et tynt snølag helt ned til fjorden.
Over ca 700 moh ligger et eldre snødekke fra oktober i bunn. Over denne sålen ligger det nå fokksnø av ulik hardhet. Det er fortsatt en del løs og fin snø i skjermede formasjoner til fjells og skogen. Godt skiføre der. Det er avblåst på rygger og vindutsatte steder til fjells.

Fredag og lørdag kom det i ytre deler av regionen et dryss med noen få cm kald nysnø, uten vind.

Det er svake lag av kantkorn rundt skarelag i snødekket og rett over snøpakka fra oktober. Problemet har størst utbredelse i høyden der det lå gammel snø fra oktober.
Det skal trolig en del til for å påvirke svake lag de fleste steder, men antar det varierer og at det enkelte steder kan være mulig å påvirke svake lag. Det er ikke rapportert mange faretegn de siste dagene, men mandag kom det rapport om drønn fra Kongsvoll i Drivdalen.

Det har vært lite eller ingen vind de siste dagene, men det ble rapportert om litt vindtransport fra Nonshøa i Oppdal mandag morgen.
Det kalde været fører til videre utvikling av svake lag i og på snødekket.

Mountain weather

Monday 04 December 2023

No precipitation. Breeze from southeast. -24 °C to -11 °C at 1400 m a.s.l. Clear skies.

Tuesday 05 December 2023

No precipitation. Breeze from southwest. -24 °C to -9 °C at 1400 m a.s.l. Partly cloudy.

Avalanche danger scale Important information for ski touring
EAWS logo
NVE is a member of EAWS