Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Sør-Troms onsdag 03.04.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Litt påfyll av nysnø i kombinasjon med vind vil legge opp ferske nysnøflak i leheng. Grunnet skiftende vindretning gjennom dagen vil det finnes ferske flak i flere himmelretninger. Gamle fokksnøflak stabiliseres relativt raskt grunnet milde temperaturer og disse vil være vanskeligere å påvirke nå.

Situasjonen kompliseres av tilstedeværelsen av vedvarende svake lag dypere i snødekket. Dette er lettest å påvirke rundt tregrensa og i områder der overliggende snø er tynn og myk. Vær oppmerksom på at skred i fokksnøen kan trigge skred i kantkornlaget og eventuelle skred vil kunne bli store!

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 2. april 2019

I helga kom det mye nysnø kombinert med vind. Snøen er ujevnt fordelt i regionen, men flere steder meldes det om 40-50 cm nysnø. Særlig lengst øst i regionen og på Senja.

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Laget går lett til brudd og har god bruddforplantningsevne, men enkelte steder ligger det under hard fokksnø og det gjør derfor lite av seg. Vi er fortsatt usikker på hvor mye mildværet forrige uke har påvirket kantkornlagene.

Søndag og mandag ble det registrert mange store naturlig utløste flakskred i regionen. Enkelte skred var svært store. Et fellestrekk ved skredene er at de er utløst rett over skoggrensa.

Mandag ble det observert drønn i snødekket ved Lenvik.
Flere steder er det observert at sola nå begynner å ta i S-vendte helninger og der er snødekket fuktig opp til ca 500 moh, mens overflata er tørr i skyggesider.

Fjellvær

Tirsdag 2. april 2019

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -4 °C til 0 °C på 700 moh. Skyet.

Onsdag 3. april 2019

5 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordøst om kvelden. -4 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS