Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Ofoten onsdag 03.04.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kompleks situasjon med flere skredproblemer, det krever mye kunnskap om skred å bevege seg trygt i bratt terreng. Gjør svært forsiktige vegvalg.

Skredfarevurdering

Selv om det ikke ventes nedbør av betydning er det grunnet store snømengder og innblåst fokksnø fremdeles krevende forhold i fjellet.

Fokksnøflak vil fortsatt trenge litt tid på å stabilisere seg, og vekten av en enkelt skiløper vil være nok til å utløse skred, særlig der flakene er myke og tynne. Skred i fokksnøen vil kunne bli store i seg selv, men skred her kan og trigge skred i kantkornlag dypere ned i snødekket! Utvis derfor varsomhet inntil videre.

Under snøgrensa kan det gå naturlig utløste våte skred.

Vær oppmerksom på at det er usikkerheter i prognosene grunnet lavtrykksaktivitet .

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Tirsdag 2. april 2019

Det har vært mye vær i regionen den siste tiden, og det har vært nedbør i form av både regn og snø. På grunn av bygevær ligger det nå mye snø i N til Ø vendte leområder. Over skoggrensa er snøoverflaten vindpåvirket, med flak av varierende hardhet og stedvis er det avblåst mildværsskare. Under skoggrensa er det mye løs, fuktig snø.

I løpet av de tre siste dagene har det kommet inntil 55 cm nysnø, mest i indre strøk og lengst nord i regionen på Bjørnfjell.

Mellom fokksnøen og skaren fra februar har det utviklet seg et svakt lag av kantkorn mange steder. Laget går lett til brudd og har god bruddforplantningsevne, men ligger de fleste steder under et kompakt snødekke.

Tirsdag ble det registrert ett vått løssnøskred str 1 i nordøstvendt heng i Ballangen.

Lørdag gikk det skred på vei på Bjørnfjell.

Det var noe skredaktivitet på Hinnøya og Tjeldsund i helga. Skred løsnet trolig i fokksnøen.

En observasjon fra Ballangen tirsdag viser at kantkornlaget ligger under et fast lag av fokksnø, mindre enn 50 cm under overflata.

På Bjørnfjell kom det mye snø i helga og veien har vært stengt i lengre perioder pga uvær og opprydning etter snøskred.

Fjellvær

Tirsdag 2. april 2019

10 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest, endring til bris fra sør om ettermiddagen. -6 °C til -1 °C på 1100 moh. Skyet.

Onsdag 3. april 2019

2-5 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst. -7 °C til -1 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Usikre prognoser mtp. vind og nedbør onsdag kveld pga usikker lavtrykksplassering ved Lofoten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS