Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms søndag 17.03.2019

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det finnes svake lag i snødekket som kan trigges av en skiløper eller skuter der snødekket er tynt. Fokksnø i høyden kan også gi skred.

Skredfarevurdering

Fokksnøflak dannet lørdag stabiliseres gradvis, men sakte grunnet lave temperaturer. Skred på disse kan fremdeles utløses av en enkelt skiløper, utvis varsomhet inntil videre.

Vær oppmerksom på at det finnes vedvarende svake lag av kantkorn i snødekket, og fortsatt lave temperaturer legger tilrette for videre utvikling av disse. Flere observasjoner viser at kantkornlaget er godt utviklet opp til 700 moh, men dette betyr ikke at det ikke er aktivt helt opp til fjelltoppnivå. Det er stor grunn til å utvise varsomhet, særlig der snødekket er mykt og tynt, samt rundt skoggrensa.

Det ventes rolige værforhold og nysnøen vil legge seg som et lite dryss på overflaten. I områder med løssnø tilgjengelig for transport vil det kunne dannes små ustabile nysnøflak i leområder.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 16. mars 2019

I løpet av fredag og lørdag har det kommet ca 10 cm nysnø. Over skoggrensa er snøoverflaten vindpakket hard, mens overflata under skoggrensa veksler mellom løssnø og mykere flak. Stedvis er mildsværskaren avblåst, typisk over rygger og rabber.

Mellom skare dannet etter mildvær 23. februar og overliggende fokksnøflak er det svakt lag av kantkorn under utvikling. Observasjon fra Kåfjord tyder på at kantkornlaget er mest utviklet og lettest å påvirke opp til ca 700 moh.

Torsdag utløste en skiløper ett str 1 flakskred i en elvedal i Nordreisa.

Torsdag morgen gikk det skred mot vei på Arnøya, og om kvelden ble det rapportert om ett str 1 skred mot vei ved Mettevoll.

Fjellvær

Lørdag 16. mars 2019

2 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -14 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Kortvarig SW stiv kuling før omslag til NW sent om kvelden.

Søndag 17. mars 2019

2-3 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra nord, endring til bris fra nordøst om ettermiddagen. -15 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør først på dagen i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS