Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Nord-Troms lørdag 03.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Vær forsiktig i leområder som samler fokksnø, f.eks bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Det er lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Det ventes mindre nedbør og roligere vindforhold, men fokksnøflak fra snøværet de siste dager trenger fortsatt noe tid på å stabilisere seg.

Det har kommet mest nedbør på Arnøya og Kågen, skredfaren vil derfor være høyest der. I områder i regionen som har fått lite nedbør, vil skredfaren være lavere.

Skred kan utløses både på grunn av fersk og ustabil fokksnø eller i vedvarende svake lag i det gamle snødekket. Der disse vedvarende svake lag av kantkorn eller rim nå er nedsnødd, vil de bruke lengre tid på å stabilisere seg enn fokksnøen. Foreløpig er det usikkert hvorvidt vedvarende svake lag utgjør et aktivt skredproblem.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø under skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 2. mars 2018

Det har de siste dager lagt seg opp fersk fokksnø på overflaten i høyden. Det er lokale variasjoner på hvor mye snø som har kommet, men mest i nordlige områder på Arnøya og Kågen. I Djupvik meldes det kun om noen få cm nysnø i fjellet.

Fokksnø har stort sett lagt seg over eldre hard fokksnø eller hard, isete snø.

I isolerte områder i høyden og spesielt under 600 moh kan snøen ha lagt seg over løs, uttørket skare.

Det er observert lag med kantkorn og rim i snødekket, spesielt over 500 moh. Et av kantkornlagene ligger rett under porøs skare – og over et skarelag. Dette laget har stor utbredelse og går også helt til toppene.

Nedføyket rimlag ble observert i testheng ved Giilavárri i Kåfjord tirsdag 27.02.

Det ble fredag hørt et drønn på 500 moh., mest sannsynlig pga. kollaps i kantkornlag under tynt fokksnølag.

Fjellvær

Fredag 2. mars 2018

3 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra øst. -14 °C til -7 °C på 1100 moh. Skyet. Mindre enn frisk bris og av skiftende retning i indre strøk.

Lørdag 3. mars 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra øst. -24 °C til -13 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør mest nær kysten og i grensetraktene.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS