Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Hardanger mandag 06.04.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ytterligere temperaturstigning med plussgrader opp til fjelltopphøyde om kvelden. Faren for våte skred flytter seg oppover i fjellet. Vær oppmerksom på skavler!

Skredfarevurdering

Økende vind, stigende temperaturer med plussgrader opp til fjelltopphøyde og noe regn gir en utfordrende situasjon. Det ventes snøtransport i høyfjellet, før snøen fuktes også der mot kvelden.

Faren for våte skred øker først i solvendt terreng, og fra kvelden i alle himmelretninger når mildvær med regn flytter seg oppover i fjellet. Det ventes en del naturlig utløste skred. Disse kan komme både som våte løssnøskred og våte flakskred, avhengig av flakdannelse og utbredelse av svake lag fra tidligere.

Følg med på hvordan varmen svekker snødekket. Vær oppmerksom på fare for skavlbrudd og at det også er vanskelig å forutse om / når eventuelle glideskred løsner.

Skredproblemer

Våt snø (flakskred)

i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Opphopning av vann i/over lag i snødekket

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 5. april 2020

Snøoverflaten preges av fokksnø som ligger ujevnt i terrenget. Mandag fuktes snøoverflaten til fjelltopphøyde.
Underlag er hard fokksnø eller glatt solskare som ble dannet sist helg. I lavlandet under siste ukes snøgrense på 600-800 moh er snødekket smelteomdannet etter tidligere mildvær.

Det er mye snø i fjellet og småterrenget er jevnet ut, men rygger og topper er enten avblåst eller består av hard skare. Det er mange og store skavler i fjellet nå, mest fremtredende i østvendt terreng.

De mest relevante svake lagene ligger i fokksnøen. Tidligere er det observert kantkorn rundt skarelag flere steder nordvest i regionen, både ved Jondal og Kvinnherad. Ingen nye observasjoner siste uka.

Ved Folgefonna skisenter (1390 moh) var temperaturen søndag formiddag -1°C, med prognose om økende temperatur neste døgnet.

Fjellvær

Søndag 5. april 2020

5-8 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest, endring til stiv kuling fra sør om kvelden. -5 °C til 0 °C på 1400 moh. Skyet.

Mandag 6. april 2020

5-8 mm nedbør i døgnet. Stiv kuling fra sør, endring til frisk bris fra sørvest om kvelden. -4 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Perioder med sterk kuling

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS