Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Hardanger torsdag 01.03.2018

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Ver varsom i terreng som har samla fokksnø. Skred er lettast å løyse ut der fokksnølaget er tynt eller mjukt.

Skredfarevurdering

Det meste av snøen som kunne flyttast av vind vart flytta tysdag. Sjølv om det framleis bles sterk vind frå aust vil dette då ikkje føre til nevneverdig pålagring av snø i leheng. Når det pålagringa av fokksnø i leheng er over vil faren for naturleg utløyste skred avta. Skredfaren vil vere avtakande etter kvart som fokksnøen får stabilisert seg men stabiliseringa går sakte på grunn av låge temperaturar. Skredfaren er høgast i høgfjellet der vinden var sterkast og temperaturane lågast.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 28. februar 2018

Det forventast at snøoverflata i fjellet stort sett er vindpakka etter vinden 27.02. Det er generelt mykje snø jevnt fordelt i dei fleste områda i regionen. Under tregrensa kan ein finne opp til 30 cm laussnø. Sola tek i sydsider og det har gått fleire laussnøskred i bratt terreng. Det har òg danna seg smeltefryse skare i desse sidene. Det gamle snødekket er godt pakka av mykje vind og er generelt stabilt.

I snødekket er det observert kantkorn ved skarelaget som vart danna 23.12. Desse er utvikla i ulik grad. Enkelte stadar kan det også vere nedsnødd rim.

Tysdag 27.02 gjekk det naturleg utøyste skred ved Haukeliseter.

Fjellvær

Onsdag 28. februar 2018

Oppholdsvær. Sterk kuling fra øst. -27 °C til -17 °C på 1400 moh. Klarvær.

Torsdag 1. mars 2018

Oppholdsvær. Stiv kuling fra øst. -26 °C til -13 °C på 1400 moh. Klarvær.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS