Snøskredvarsel for Voss torsdag 03.01.2019

2
Moderat
Publisert:

Vær varsom der det ligger fersk vindtransportert snø, ellers stort sett stabile forhold.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i bratte heng under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Hold avstand til hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Unngå ferdsel i / ved terrengfeller. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Litt påfyll an nysnø fra vest gjøre at det legger seg opp små ferske nysnøflak i leområder. Her er det mulig å løse ut skred for en enkelt person. De eldre fokksnøflakene har hatt flere dager til å stabilisere seg og er vanskelig å påvirke.
Snødekket er vindherja og ujevnt fordelt over skoggrensa. Mange steder er det avblåst og hardt, i noen leområder ligger det fokksnø. I lavlandet er det lite eller ingen snø. Nyttårsaften regnet det høyt til fjells. Første nyttårsdag ble det kaldere og det kom litt nysnø med kraftig vind fra NV. Det er generelt lite snø i forhold til normalen.
Onsdag formiddag er det oppholdsvær og minusgrader i fjellet.
1 - 1 nedbør mm i døgnet.
Liten kuling fra nord., endring til bris fra vest om kvelden.
-11 °C til -7 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
4 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område.
Frisk bris fra vest.
-6 °C til -2 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 500 moh.
Skyet.
Mest nedbør nord i regionen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner siste 3 døgn (kartplassert).

Observasjoner siste 3 døgn

Voss / D1402(35313) Midtre Sogn 2016-2021

Snø

03.01.2019 kl. 13:54

562 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Mye vann i snøen regn på snø

Rask temperaturstigning

Fersk vindtransportert snø

ObsID: 173818

Voss / VIK

Snø

03.01.2019 kl. 13:38

1136 moh

steinar@tindeguide.no (*****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 3 Av:  Snødekke Opphavsrett:  steinar@tindeguide.no Kommentar:  1100 moh. Rygger og konvekser er dekka av frossen sludd/snøklesse. Det har limt seg godt på. Dette gir skiføre selv om det er tynt med snø på ryggar.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  steinar@tindeguide.no Kommentar:  Sørøst leside, 1150 moh. Hs 140 cm. Gravde for høyt, det ligger noe mer fokksnø over skare lenger ned i lesider. Bærende skare i alle himmelretninger, unntatt veldig skjermet leformasjoner. Kom tilslutt gjennom I-skarelaget. Fuktige smelteformer under mot bakken.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 3 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  steinar@tindeguide.no Kommentar:  Skare mellom blyant og tommestokk. Fukta snø under skaren og ned til bakken. Melis Pp på toppen. Sleit for å komme gjennom skaren med spaden...

Skredfarevurdering

1 Liten Pågrysning siste døgn gir panserskare i høgfjellet. Det ligg noko fokksnø langt ned i lesider, men det er generelt avblåst. Den tjukke skaren er jevn og fin i overflata, og med et melisdryss av nysnø på toppen er det egentlig flott og forutsigbart skiføre. Merk: skarelaget er glatt og uten "rugler", som kan fungere som godt undelag for evt skred seinare. Skredfaren vurderes til 1-liten. Blir det regn eller snø i høgfjellet, that is the question... Ingen svake lag under 1200 i dag. Varslet faregrad er for høy Det er lite eller ingen fokksnø/skredproblem på vikafjell.

Skredaktivitet

3. jan. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

Snødekke

Ikke snøfokk Skare Tørr Gjevnt og fint panserføre i alle himmelretninger. Fokksnøen ligger langt ned i lesidene pga hard vind. Fokksnøen, der den finnes, virker dau, og uten spenning. På toppen er det En liten cm med Pp som ikke er påvirket av vind. Konvekser har lite eller ingen snø, men is/skare sørger for at det er god såle /farbart på ski også der det bare er 5-10 cm HS. Skaren har en glatt og jevn overflate.

Skredproblem

Nedføyket svakt lag med nysnø Har egentlig ikke funnet noe skredproblem på vikafjell. Det er påfryst etter mildværet. Fokksnøen som er kommet deretter finnes knapt.

Faretegn

Ingen faretegn observert

Vær

-2 °C 0 m/s 100% skyer Ultralette og ubetydelige snøbyger. Var delvis klarvær i natt og i går.

ObsID: 173820

Voss / D1402(35313) Midtre Sogn 2016-2021

Snø

02.01.2019 kl. 14:08

562 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Stort snøfall

Fersk vindtransportert snø

ObsID: 173624

Voss / VIK

Snø

02.01.2019 kl. 13:56

901 moh

larsbard (*)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  larsbard

Vær

Underkjølt regn 4 °C 100% skyer Noe underkjølt regn, akkurat nok til å kjøre vindusvisker på laveste nivå. Varte i ca 10 min. En del vind fra vest. Lite snø på rygger, ser ut til å ha blåst mye fra vest tidligere.

ObsID: 173620

Voss / VIK

Snø

01.01.2019 kl. 15:00

920 moh

Siggen@obskorps (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Sprekk men ingen/liten understøtte liten skavel. Innblåst snø.
Bilde Av Faretegn
Bilde 2 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  I området jeg gravde profilen.
Bilde Av Faretegn
Bilde 3 av 6 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Liten skavel
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Snødekke er avblåst mange steder og ned til mildværskare. Innblåste områder med fersk snø i øst heng.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 6 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Siggen@obskorps Kommentar:  Mildværskare dette er en vest side
Bilde Av Snøprofil
Bilde 6 av 6 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Siggen Kommentar:  Profilen er gravd der det hadde blåst inn svært mye snø. 930moh. Øst. -4 i luften. Gravd i den lille timen været var litt roligere. Ellers i dag føyker og blåser det så profil graving er krevende.

Skredfarevurdering

2 Moderat Kort skitur. Etter kraftig vind, sterk kuling og regn til 1100moh på Nyttårsaften. ( Snøen er preget av mildvær trolig betydelig høyere, 1300-1400moh). Sank luft tempen utover kvelden, det gikk over til snø. Fortsatt kraftig vind, denne snøen har festet seg godt til underlaget. Men noen plasser har det blåst inn betydelig mengder ca 1 meter snø. Men virker som noe "seig" og for ingen faretegn i den, bortsett fra småe skavler som man lett tråkker ut. Høyfjellet lager vinden harde flak, mens overgang skog høyfjell, kan flakene være mykere og lettere å løsne skred her. Anser snødekke under denne ferske snø som stabil. Men har ikke vært høyere enn 1100moh. Men mildværet har trolig påvirket snøen høyere enn det, og snøen over evt kantkorn er trolig hard. Dermed vanskelig å påvirke det. Innblåst fersk fokksnø fra 1 nyttårsdag vil være skredproblemet, denne snø stabiliseres ganske så rask. Men overgang skog høyfjellet der flakene er myke er trolig mest utsatt. I høyfjellet blåser det frisk og flakene blir hardere og krever mer enn en skiløper for å få ut skred. Jeg landet på fg 2 i dag. Pga synes at denne ferske fokksnø hadde stabilisert seg ganske så bra. Andre observatører ville nok ha landa på fg 3.

Snødekke

Kraftig snøfokk 10 cm nysnø Nysnøgrense på 300 moh. Snøgrense på 300 moh Vindpakket hard Tørr Vanskelig å si nøyaktig hvor mye nysnø som har kommet. Det snødde ned til ca 300moh på Vik siden. Plask regn i Vik sentrum nå i ettermiddag, frisk bris. Moderat til Kraftig snøfokk. I høyfjellet har vinden laget harde flak. Nysnøen har festet seg bra til fuktig overflaten den landet på. Temp sank utover nyttårsaften og snøen gikk gunstig over fra regn til snø, gradvis kaldere. Festet seg bra. Snøoverflaten består av mildværskaren fra nyttår i øst. Innblåst snø i vest. Og ellers avblåste rygger og topper.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Lett å løse ut 2 - Middels NØ, Ø, SØ, S under 700 moh Fersk innblåst snø. Men den snø jeg sjekket i dag, virker ikke som den kan lage store skred. Er godt festet til underlaget og tilhverandre. I høyfjellet er har kraftig vind laget harde flak. Så overgang skog høyfjellet der flakene fortsatt er myke er trolig mest utsatt terreng. Det er tydelig forskjell på lo og le. Med avblåst til mildværksare i lo, vest. Og innblåst fersk snø i le, Øst.

Faretegn

Ferske sprekker For sprekker på småe skavler.

Fersk vindtransportert snø Til tider kraftig snøfokk. Men også perioder med mindre. Men til tider dårlig sikt i fjellet pga snøfokk og så oppi noen skar, og føyken står høyt opp i lufta.

Vær

Snø -4 °C 10 m/s fra NV ↘ 100% skyer Vinden var sterkere først på dagen, løya litt midt på dagen men fortsatt frisk bris. Så kom det opp i kuling igjen. Tempen har sunket 6-7 grader fra i går. Da var det pluss 2-3 nå i dag var det -4

ObsID: 173480

Voss / D1402(35313) Midtre Sogn 2016-2021

Snø

01.01.2019 kl. 13:52

562 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Rask temperaturstigning

Mye vann i snøen regn på snø

Fersk vindtransportert snø

ObsID: 173454

Voss / VOSS

Snø

01.01.2019 kl. 12:17

175 moh

steinar@tindeguide.no (*****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 1 Av:  Faretegn Opphavsrett:  steinar@tindeguide.no Kommentar:  Kraftig snøfokk. Pålagring i lesider mot sør. Horndalsnuten på bildet.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Fylket/varslingsregion. Beskrivelse:

ObsID: 173443

Voss / VOSS

Snø

01.01.2019 kl. 10:46

672 moh

StianL (****)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  StianL Kommentar:  Nysnø siden i går kveld.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  StianL Kommentar:  Bilde mot Mjølfjellet. Lite snø..!

Snødekke

11 cm nysnø 11 cm nysnø siden nedbøren gikk over fra regn til snø i går kveld. Piss regn hele nyttårsaften har trolig gjennomfuktetnsnødekkket hvertfall til tregrensen. Generelt lite snø!

Vær

Snø 1,4 °C 100% skyer Vinden virker roligere nedi dalen nå sammenliknet medi går kveld, men kan også skyldes endring i vindretning som gjør at den treffer annerledes akkurat her. Hører vinden godt i fjellet.

ObsID: 173429

Voss / VIK

Snø

31.12.2018 kl. 22:28

865 moh

Siggen@obskorps (****)

Vær

Snø 0 °C 15 m/s fra SV ↗ 100% skyer Lufttemperatur har sunket. 0 grader på 880moh nå, og det snør lett. Men det blåser og føyker snø rundt hyttene her nå. Vanskelig å si styrke på vinden men kuling og til dels sterk i kast vil jeg tro.

ObsID: 173390

Voss / D1402(35313) Midtre Sogn 2016-2021

Snø

31.12.2018 kl. 13:52

562 moh

drift@svv (**)

Skredfarevurdering

3 Betydelig Betydelig skredfare (vurdert fra veg). Mildt, regn og sterk vind. RV13 Nobbi - Vik er mest utsatt. Uforandret skredfare neste døgn: Meldt mildt, meir nedbør og vind det neste døgnet.

Faretegn

Mye vann i snøen regn på snø

Stort snøfall

Fersk vindtransportert snø

ObsID: 173365
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.