Snøskredvarsel for Voss mandag 16.04.2018

2
Moderat
Publisert:

Det finnes vedvarende svake lag i høyden. Sol og varme temperaturer høyt til fjells gir økt risiko for våte løssnø-og flakskred. Vær oppmerksom på skavlbrudd.

Våte løssnøskred

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Løssnøskred
2 - Små
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Våte flakskred

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Unngå ferdsel i løsneområder og utløpsområder for skred når snøoverflaten blir våt. Vær bevisst på når på døgnet du beveger deg i bratt terreng, skredfaren kan variere mye gjennom døgnet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Flakskred
3 - Middels
Naturlig utløst
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Snødekket har nå vært utsatt for flere dager med høye temperaturer og sol. Skredfaren vil variere mye gjennom dagen og være størst når dagen er på det varmeste. De vedvarende svake lagene i snødekket forventes nå å være nøytralisert i lavere høyder og solsider. I høyden og skyggesider ventes de fortsatt å være intakte. Når snøoverflaten er hard og tidlig på morgenen skal det generelt stor tilleggsbelastning til for å påvirke dem. Varme utover dagen svekker snødekket og gjør det enklere å påvirke svake lag, samt øker muligheten for naturlig utløste skred. Snøskredfaren vil i stor grad styres av temperatur og nedbør gjennom dagen.
Snøgrensa varierer nå mellom 200-500 moh og ligger lavest i nord- og skyggesider. Våren har meldt sin ankomst og snøoverflaten varierer mellom våt smelteomvandlet snø på dagen og skare når sola slipper taket. Snødekket er blitt påvirket av varmen også i nord- og skyggesider, men her ikke like dypt.
Det finnes vedvarende svake lag på ulik dybde i snødekket. Det ene er i overgangen mellom siste snøfall og det eldre snødekket, der det er observert kantkornlag. Disse er nå i ferd med å bli nøytralisert i solvendte sider og under ca 1000 moh, men kan fortsatt være intakte i høyden og skyggesider.
Det har gått mange våte løssnøskred i bratte solsider i løpet av de siste dagene, samt noen våte flakskred og enkelte glideskred.
Observasjoner lørdag viser til en snøoverflate preget av mildvær og varme dager. Drønn og ferske skred på Vikafjellet. Natt til søndag var det +6 grader på Myrkdalen målestasjon (700 moh).
0 - 2 nedbør mm i døgnet.
Bris fra sørøst.
-1 °C til 4 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 1300 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra sør.
-2 °C til 6 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 1500 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.