Snøskredvarsel for Vest-Telemark torsdag 10.01.2019

1
Liten
Publisert:

Det finnes ustabile nysnøflak i leområder, ellers stabile forhold.

Nysnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Kun enkelte spesielt utsatte områder er skredutsatt. Vær varsom der skredproblemet er å finne i kombinasjon med terrengfeller. Slike skred blir vanligvis utløst av deg selv eller av andre skiløpere. Skredproblemet finnes der det ligger nysnø som danner myke flak i bratt terreng.
1 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Vind fra nordlig retning vil føre til at flakdannelser i sørlig sektor blir hardere. Den vindtransporterte snøen har flere steder lagt seg på glatt skare og det vil fremdeles være mulig for en enkelt skiløper å løse ut skred. Terreng som omfattes av skredfare vil være relativt enkelt å identifisere og være sammenfallende med der det er naturlig å ferdes på ski. I regionens grenseområder mot vest kan omfanget av fersk vindtransportert snø være noe større og enkelte skred kan nå str.2. Det er sannsynligvis svært vanskelig å løse ut skred i det gamle snødekket. Unntaket kan være noen få heng høyt til fjells der mildværet ikke har tatt tak, men det er avgrenset til de høyestliggende toppene.
Snødekket består av en eldre del preget av vind og mildvær som nå har frosset til. Noe nedbør mandag 07.01 førte til ca 10 cm nysnø som har blitt utsatt for vind fra nord. Vindutsatte og vestvendte områder er fra tidligere i vinter avblåst eller har lite snø, mens det ligger noe mer snø i terrengformasjoner som har samlet snø og i terreng mot Ø-S.
Det er tidligere observert kantkorn og rim i det gamle snødekket. Mildvær har sannsynligvis til dels brutt ned svake lag og det er nå dekket av bærende skarelag.
Tirsdag 08.01 ble det observert et str. 2 skred i bratt sørvendt terreng ved Haukeliseter lengst vest i regionen.
0 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra nord., endring til bris fra nord om ettermiddagen.
-12 °C til -8 °C på 1400 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Bris fra nordvest., endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen.
-8 °C til 0 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 1100 moh om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.