Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark torsdag 27.02.2020

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå leområder der det samler seg fokksnø, f. eks. bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Skredfarevurdering

Perioder med kraftig vind ventes å flytte på en del snø, særlig på Øksjordhalvøya der det har kommet mye nysnø de siste dagene. Fersk fokksnø kan være lett å løse ut og i områdene som har fått mest nysnø kan evt skred bli store.
Deler av regionen som har fått mindre snø de siste dagne vil ha mindre utbredelse av ustabil fokksnø og dermed også generelt lavere skredfare.

Vær også observant på drønn og oppsprekking, dette kan indikere et aktiv vedvarende svakt lag av kantkorn.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Onsdag 26. februar 2020

Mandag og tirsdag kom det stedvis store mengder nysnø i regionen, kombinert med vind fra NV. Mest nysnø er observert ved Langfjorden og på Øksfjordhalvøya.

Gammelt snødekke består i stor grad av ulike skarelag og smelteomvandlet snø som er stabil under 350 moh.

Kantkornlag er observert under skarelag fra januar, men dette ligger beskyttet under hard fokksnø og er de fleste steder vanskelig å påvirke.
Lørdag ble det observert et 75m lang skytende sprekk i nærheten av Hammerfest. Dette tyder på at det er mulig å påvirke vedvarende svakt lag av kantkorn i dette området.

Fjellvær

Onsdag 26. februar 2020

8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørvest, endring til sterk kuling fra sørvest om ettermiddagen. -14 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Passerende lavtrykk gir kraftigere vind en periode midt på dagen

Torsdag 27. februar 2020

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra sørvest. -10 °C til -5 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Varierende vindretning og styrke gjennom dagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS