Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark mandag 18.02.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Unngå skredterreng der det har samla seg fersk fokksnø. Vedvarande svake lag kan påverkast der snødekket er tynt.

Skredfarevurdering

Sterk vind frå endra retning gjer at nye fokksnøflak blir danna, hovedsakleg i leområder mot vest. Sidan det er store henteområder for snø med meldt vindretning er det venta relativt mykje vindtransport og avsetning. Det kan gå naturlege skred. Skredfara vil vere størst der det har komme mest snø og der det er størst henteområder.

Vedvarande svake lag kan påverkast nokre stadar, særleg der snødekket har vore tynt. Ta difor konservative vegvalg i slike områder sidan skred som går på slike lag kan bli store.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø ved bakken

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. februar 2019

Torsdag til laurdag var det ein del nedbør, sterk vind frå ulike retningar og mildvær gjekk opp til ca. 400 moh i periodar. Over tregrensa er snøoverflata i hovudsak vindpåverka og består av fokksnø av varierande hardheit. Dei mest vindutsette terrengformasjonane er avblåst. Under tregrensa er det tørr laussnø på fuktig snø.

I regionen finnast det vedvarande svake lag av kantkorn, og desse er mest utvikla der snødekket har vore tynt. Dei siste dagane har det vore auka aktivitet i dette laget og det har gått to store naturleg utløyste flakskred på dette ved Altaeidet.

Innad i regionen er det stor variasjon i snømengde, og mest er det i sørvestlege delar av regionen, særleg på Øksfjordhalvøya.

Fjellvær

Søndag 17. februar 2019

2-6 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra nord, endring til bris fra nord om formiddagen. -15 °C til -8 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Mandag 18. februar 2019

4-7 mm nedbør i døgnet. Liten kuling fra øst. -16 °C til -10 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS