Snøskredvarsel for Vest-Finnmark mandag 15.01.2018

2
Moderat
Publisert:

Vær forsiktig i leområder der det ligger fokksnø, f.eks. bak rygger, i søkk og renneformasjoner. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er tynt eller mykt.

Fokksnø

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind fra sør gjør at fokksnø vil legge seg i leheng mot N, men det er usikkert hvor mye løssnø det fortsatt er tilgjengelig for snøtransport høyt til fjells, og det er store forskjeller i snødybde i regionen. Det er nå ventet kulde og klarvær fremover, det kan gjøre at kankornlag og overflaterim blir dannet. Snøskredfaren forventes å fortsatt holde seg på faregrad 2-moderat.
Fredag formiddag og lørdag ga mildvær og plussgrader opp til ca. 600 moh. Søndag formiddag er det minusgrader i høyden og det meldes om glattpolert og ru skare opp til 500-600 moh. Uken startet med snøbyger og kraftig vind fra vest, høyt til fjells bærer nok snødekket fortsatt preg av dette med avblåste rygger og harde gamle fokksnøflak i leområde. I lavlandet er snødekket mer preget av mildværet og ansees som nokså stabilt.
Tidligere i uken ble det observert kantkorn under skarelag innen en halv meter ned i snødekket under ca. 400 moh, søndag meldes det om at mildværet har tatt knekken på dette kantkornlaget. Det er også tidligere meldt om nedsnødd overflaterim, dette kan fortsatt være tilstede i høyden, men utbredelsen av dette er usikkert.
Det er ikke meldt om skredaktivitet de siste dagene.
Det er store forskjeller i snødybde i regionen.
Nedbør
0 mm i døgnet
Vind
Frisk bris fra sørøst, endring til stiv kuling fra sør om kvelden
Temperatur
-9 °C til 0 °C på 1100 moh
Skydekke
Klarvær
Inversjon kan gi plussgrader i høyden først på dagen, synkende temperatur utover ettermiddagen. Kan være et tynt høyt skydekke.

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
0 mm i døgnet
Vind
Storm fra sør
Temperatur
-13 °C til 0 °C på 1100 moh
Skydekke
Delvis skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.