Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Vest-Finnmark lørdag 06.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Ver forsiktig i leområde der det samler seg fokksnø; bak ryggar, i søkk og renneformasjoner. Lettest å løse ut skred der fokksnølaget er mykt.

Skredfarevurdering

Sterk vind og snøbyger vil danne ferske fokksnøflak i leområder. I kombinasjon med allerede tilgjengelig løs ubunden snø i terrenget vil utbredelsen av utsatte heng på fjellet øke. Endret vindretning vil bidra at himmelretninger på utsatte heng vil endres gjennom dagen.

Snøskredfaren kan komme opp i faregrad 3 - betydelig i områdene som får mest snø og hvor det er mest snø tilgjengelig for transport. Skredfaren øker i takt med økende vind. Områder med mindre tilgjengelig ubunden snø i terrenget vil ligge på faregrad 2 -moderat.
Vekten av en skiløper vil kunne løse ut skred i disse ferske fokksnøflakene.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i mange bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 5. januar 2018

Polare lavtrykk onsdag og torsdag ga 5-30 cm nysnø, med lokale variasjoner. Siste døgn frem til fredag er det kommet 10-25 cm snø; mest i V. I mer vindbeskyttede områder ligger dette tilgjengelig som ubunden snø.

Det er variasjoner på snødekket. Siste døgns vær har i leformasjoner dannet fokksnøflak med varierende hardhet. På oppstikkende steder er det vindblåst og noen plasser kompakt skare i overflaten.

Det gamle snødekket er smelteomvandlet ned til bunn og regnes som stabilt.

Kantkornlag over isskare lag under kompakt overflatefokksnø.

Det er fredag observert rimlag som er nedføyket.

Fredag ble det fjernutløst et lite skred nord for Alta

Torsdag formiddag er Fv.72 i Tverrfjord stengt på grunn av snøskred

Lave temperaturer og klarvær dagene før siste snøfall har bidratt til utvikling av både overflaterim og kantkornlag. Utbredelsen av rimlag varierer litt avhengig av hvordan vinden har virket.

Fjellvær

Fredag 5. januar 2018

1 mm i døgnet, opp mot 8 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest, endring til bris fra øst om ettermiddagen. -11 °C til -7 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Mest nedbør i ytre strøk først på dagen.

Lørdag 6. januar 2018

8 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra øst, endring til stiv kuling fra nordvest om ettermiddagen. -10 °C til -6 °C på 1100 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS