Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Tromsø mandag 24.01.2022

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Kraftig vind og mildvær gir betydlig skredfare. Unngå skredterreng og utløpssoner først på dagen, da skredfaren er høyest.

Skredfarevurdering

Mandag starter med mildvær og mye vind, men det blir overgang til snø og litt roligere vær utover dagen. I fjellet vil man fortsatt ha stor transport av snø, og store naturlig utløste skred kan gå i noen leheng. Faren for enkelte svært store våte skred på kantkornlaget under mildværsgrensa er størst på natten og morgenen, men vær oppmerksom på at skred i fokksnøen også kan forplante seg til svake lag med kantkorn dypere i snødekket og gi svært store skred. Vær derfor svært forsiktig ved ferdsel i fjellet, og unngå skredterreng og utløpssoner.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (flakskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å ødelegge flere hus (str 4).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 23. januar 2022

Mildvær i helgen har sannsynligvis fuktet snødekket et godt stykke til fjells. På de høyeste toppene kan det fortsatt finnes noe tørrere snøoverflate som sannsynligvis vil være svært vindpåvirket.

Dypere i snødekket finnes det vedvarende svake lag. Hovedsakelig virker det relativt vanskelig å påvirke disse da de ligger dypt i snødekket, og under helgens mildværsgrense har nok regnet ødelagt det meste av det.

I helgen ble det observert flere store skred på sørøstsiden av Tromsdalstind. Det største gikk fredag morgen.

Kommet mye snø i fjellet siste tiden.

Fjellvær

Søndag 23. januar 2022

15 mm i døgnet, opp mot 28 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh om ettermiddagen. Stiv kuling fra sørvest, endring til liten storm fra sørvest om kvelden. -3 °C til 3 °C på 700 moh. Skyet. Noe mindre vind midt på dagen

Mandag 24. januar 2022

12 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 400 moh natt til mandag. Liten storm fra sørvest, endring til stiv kuling fra vest om formiddagen. -8 °C til -1 °C på 700 moh. Skyet. Raskt synkende mildværsgrense

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS