Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Trollheimen mandag 18.12.2017

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Mulighet for overflaterim som snør ned. Dette kan gi lokalt ustabile forhold.

Skredfarevurdering

Litt nysnø og tildels sterk vind gir nysnøflak i leområder. I beskytta botner og forsenkninger er det sannsynlig at flaka ligg på overflaterim, og flaka er dermed lett å løse ut for skiløper. Det er mest nysnø i ytre strøk, Sunndalsfjella, og skredproblemet blir derfor mest tilstades her. Svakare lag med kantkorn lenger ned i snødekket kan enkelte stader bli påvirka av skiløpar, men det blir vurdert at det skal stor tilleggslast til før laget går i brudd og gir skred. Faregraden blir vurdert til 2- moderat.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 17. desember 2017

Laurdag er det eit lite nysnøfall over regionen, mest i ytre strok, og det har fått ligge i ro også søndag. Stor variasjon ellers i overflata mellom laus og uttørka snø i skog, og vindpakka i ulike former i høgda. Snøen etter snøfallet sist helg er ujamnt fordelt. Rygg og toppar er avblåst og det ligg eldre fokksnøflak i leområder, mest i Ø. Snøgrensa ligg mellom 0-200 moh.

Det foregår oppbyggande omvandling rundt skarelag og i lausere lag under fokksnøen. Men desse lagene blir foreløpig blir ikkje rekna som aktive enda. Det er også observert mykje rim i snøoverflata fredag, dette kan være snødd ned laurdag.

De siste dagene er det ikke observert noen skredaktivitet.

Observasjoner fra Oppdal fredag viser tørt, spenningslaust og "utfrosset" snødekke. Laurdag er det komme litt nysnø med lite vind. Observasjon søndag på tørre laussnøskred i bratt terreng.

Fjellvær

Søndag 17. desember 2017

Ingen nedbør av betydning. Frisk bris fra sørvest. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Mandag 18. desember 2017

6-10 mm nedbør i døgnet. Sterk kuling fra vest, endring til frisk bris fra sørvest om ettermiddagen. -7 °C til -1 °C på 1400 moh. Skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS