Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Sunnmøre tirsdag 20.03.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Nysnø og vind dannar fokksnøflak i leheng, og desse kan ligge på svake lag av kantkorn. Fjernutløysing av flakskred er mogleg.

Skredfarevurdering

Nysnø og vind gjer at fokksnøflak vil fortsette å bygge seg opp, hovudsakleg i sør- og austvendte heng. Snødekket er svært variert og komplisert samansett. Det finst fleire svake lag av kantkorn, både rett under nysnøen og lenger nede i snødekket. Fjernutløysing av skred vil vere mogleg, særleg der det ligg ferske flak over tynne og samanhengande kantkornlag. Skred vil få størst utløpslengde i dei områda som samlar mest snø.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Mandag 19. mars 2018

Etter at eit lågtrykk kom inn over Sunnmøre i slutten av helga og starten av veka, ligg det no nysnø over det meste av regionen. På vindutsette stader er nysnøen sterkt vindpåvirka. I skjerma område i fjellet og i skog vil ein kunne finne ein god del laussnø.

Snødekket under nysnøen er komplekst samansett etter langvarig kulde og vind frå S-SØ. Det finst eldre fokksnølag, som er mest utbreidd i nord- og austvendte heng. I sørvendte heng finst det solskare. Det finst vedvarande svake lag av kantkorn med ulik tjukkleik og eigenskapar fleire stader i snødekket. Svake lag som ligg høgt i snødekket er lettast å påvirke av td. skiløparar eller vekta av ytterlegare snøfall.

Vegtrafikksentralen meldte måndag føremiddag om skred over veg ved fv. 41 mellom Eide og Viddal.

Måndag morgon vart det registrert døgnnedbør på inntil 27 mm i regionen, mest i Ørskog og Sunnmørsalpane. Det vart natt til måndag målt stiv kuling frå NV på Lebergsfjellet (625 moh) i Ørskog.

Fjellvær

Mandag 19. mars 2018

25 mm i døgnet, opp mot 35 mm i mest utsatt område. Liten kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -12 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Bygevær gir lokale forskjeller i nedbørmengde.

Tirsdag 20. mars 2018

5-7 mm nedbør i døgnet. Frisk bris fra sørvest. -11 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Bygevær gir lokale forskjeller i nedbørmengde.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS