Snøskredvarsel for Sunnmøre onsdag 20.02.2019

2
Moderat
Publisert:

Stort sett stabilt, men på de høyeste toppene må man ta hensyn til fokksnøflak i leområder og muligens vedvarende svakt lag.

Fokksnø (flakskred)

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Det er stort sett stabile forhold under ca 1000 moh, men vær obs på at snødekket på de høyeste toppene er mer komplekst. Lite eller ingen nedbør og lite vind gjør at fokksnøflakene fra tirsdag vil få tid til å stabilisere seg litt, men vindøkning fra SØ utover dagen vil flytte litt snø inn i leområder mot N og V. Vær derfor forsiktig i leområder høyt til fjells hvor vinden har lagt fra seg snø, særlig i eller nært terrengfeller. På de høyeste toppene kan det også være mulig å påvirke vedvarende svake lag hvis man er uheldig, særlig der snødekket er tynt. Små løssnøskred kan forekomme, særlig i bratt sørvendt terreng.
Det kom 5-10 cm nysnø over ca 500 moh i helga. Mandag ble det observert snøfokk over ca 1000 moh, og fokksnøflak i leområder fra denne høyden. Kraftig mildvær forrige uke har påvirket snøoverflaten under nysnødrysset til ca 1200-1400 moh, høyt oppe er det bare en tynn skare over tørr lagdelt snø. Lavere ned er skarelaget gradvis tjukkere og mer bærende og ca fra skoggrensa er den gamle snøen helt smelteomvandla. Snødekket er tynt eller helt borte i lavlandet nær kysten.
Det ligger kantkornet snø i snødekket under bærende lag av fokksnø og/eller skare. Stort sett er dette et sovende skredproblem, dvs det er svært vanskelig å påvirke, men på de høyeste toppene er det svake laget muligens mulig å påvirke der snødekket er tynt.
Flere våte løssnøskred i nysnøen ble observert mandag. Nysnøen binder mange steder dårlig til skaren under.
Tirsdag formiddag er det plussgrader og lett regn til ca 800 moh. Snødekket er tynt eller helt borte i lavlandet nær kysten. Det rapporteres ellers om at vi har kommet så langt utpå året at sola begynner å påvirke snødekket når det er framme.
6 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område.
Liten kuling fra sørvest., endring til liten kuling fra nordvest om ettermiddagen.
-6 °C til -1 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 700 moh om formiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
5 - 8 nedbør mm i døgnet.
Stille/svak vind., endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen.
-9 °C til -1 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 800 moh om kvelden.
Delvis skyet.
Mest nedbør og stigende temperatur om kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.