Snøskredvarsel for Sunnmøre onsdag 26.04.2017

3
Betydelig
Publisert:

Vær forsiktig i leområder med fokksnø. Større skred er vanskelig å løse ut, men kan forekomme ved stor tilleggsbelastning.

Skredfarevurdering

Oppdatert onsdag morgen: Det blåste mer tirsdag enn forventet og ferske fokksnøflak var ustabile, disse trenger tid på å stabilisere seg. Nysnøen fra de siste dagene ligger bundet til myke flak over store områder i fjellet. Det har vært lite pålagring i leheng mandag og tirsdag som gjør at fokksnøflakene har hatt tid til å stabilisere seg. Det kan fortsatt være mulig for en enkelt skiløper å løse ut små skred der snødekket er tynt og mykt, men generelt kreves stor tilleggsbelastning for å påvirke svake lag. Under nysnøen kan det ligge ustabile vedvarende lag, men utbredelsen er nok begrenset. Faregraden vurderes til 3-betydelig, høyest i Sunnmørsalpane.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Mange bratte heng

Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø til den har fått stabilisert seg. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Det kom opptil 40 cm nysnø lørdag – søndag. Fra fredag har det sannsynligvis kommet opptil en meter totalt i fjellet og det har tidvis snødd til havnivå. Tidlig i helga blåste det kuling i fjellet og det dannet seg myke fokksnøflak i heng mot S og Ø. Det ble rapportert om flere strl 2 flakskred i mange heng i løpet av helga. Under nysnøen hadde det gamle snødekket varierende overflate, men flere steder ble det observert rim i overflaten og kantkorn rundt skarelag høyt i snødekket. Utbredelsen er usikker, men skredhendelser i naboregionen Romsdal viser at disse lagene kan påvirkes. Det ble observert mange små løssnøskred fra bratt terreng mandag. Tirsdag blåser det frisk bris på Roaldshornet (1050moh). Det er vekslende vær med sol og snøbyger.
Fra tirsdag ettermiddag ventes N-NØ periodevis frisk bris i fjellet. Sludd- og snøbyger. 0-10 mm nedbør. Plussgrader opp til 300-500 moh midt på dagen. Onsdag ventes NV av og til frisk bris. Sludd- og snøbyger. Plussgrader opp til 200-400 moh midt på dagen. 5-20 mm nedbør.
Betydelig
3

Fra onsdag ettermiddag ventes NV av og til frisk bris. Enkelte sludd- og snøbyger. Om kvelden SV bris og litt snø. Plussgrader opp til 200-500 moh midt på dagen. 2-12 mm nedbør. Torsdag ventes rolige vindforhold, om kvelden NØ opp i frisk bris. Litt snø. Fra om morgenen enkelte sludd- og snøbyger, men også perioder med sol. Plussgrader opp til 200-500 moh midt på dagen. 2-10 mm nedbør.

Det har kommet mer nysnø enn ventet i regionen og fortsatt nedbør torsdag gjør at det kan ligge mye løs snø tilgjengelig for vind. Mot kvelden kan det derfor dannes nysnøflak som vil være lette å påvirke for en enkelt skiløper. De gamle fokksnøflakene stabiliseres gradvis, men vil fortsatt være mulig å påvirke, hovedsakelig med stor tillegsbelastning. Husk også at det kan finnes vedvarende svake lag under fokksnøen i noen få heng. Der nysnøen ligger ubunden vil det være sannsynlig med løssnøskred hvis sola titter frem. Faregraden vurderes til 3-betydelig.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.