Snøskredvarsel for Salten torsdag 22.03.2018

3
Betydelig
Publisert:

Krevende forhold. Det finnes svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen, samt i områder med fersk fokksnø.

Fokksnø

Nedføyket svakt lag med nysnø

Unngå terreng brattere enn 30 grader med fersk fokksnø til den har fått stabilisert seg. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk.Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Unngå ferdsel i skredterreng og i utløpsområder. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Flakskred
3 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Noe vind i kombinasjon med snøbyger medfører dannelse av ferske fokksnøflak. Eldre fokksnøflak trenger fortsatt tid på å stabilisere seg. Vær oppmerksom på fokksnøflak som ligger over vedvarende svake lag. Skred i disse lagene kan bli større og det kan være mulig å fjernutløse skred. Det kan gå noen våte skred under mildværsgrensen. Ferdsel i fjellet krever forsiktighet og kunnskap!
Snøbyger siste døgn har i høyden dannet ferske fokksnøflak av varierende tykkelse og hardhet i leområder. Det er store lokale variasjoner innad i regionen og snødekket varierer mellom løssnø, vindpakket og glatt skare. En del avblåste rygger, knauser og topper.
Observasjoner forrige uke tyder på at det fins svake lag av kantkorn og nedføyket nysnø. Det er stor utbredelse av eldre kantkornlag rundt ulike skarelag i snødekket. Disse ligger mange steder under et bærende snødekke.
Søndag er det registrert ett naturlig utløst skred, str 2 i Fauske-området. I naboregionen Svartisen er det natt til søndag registrert et naturlig utløst vått løssnøskred str 2 fra et svaberg ved Gildeskål. Hendelsen er automatisk detektert. Mandag er det registrert flere små naturlig utløste flakskred i Fauske-området. Det er i tillegg rapportert om et skiløperutløst skred på Kistrandfjellet med 4 skredtatte personer.
Onsdag morgen ble det målt døgnnedbør på 10-20 cm regionen, mest i indre strøk og i Fauskeområdet. Det er mildt i kystnære strøk. Mandag ble det observert kraftig snøfokk over skoggrensa. Det er registrert mange drønn og skytende sprekker i regionen den siste tiden.
Nedbør
4 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område
Vind
Frisk bris fra nordvest, endring til bris fra nordvest
Temperatur
-15 °C til -8 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 200 moh om formiddagen
Skydekke
Delvis skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
8 mm i døgnet, opp mot 20 mm i mest utsatt område
Vind
Frisk bris fra sørvest, endring til liten kuling fra vest natt til onsdag
Temperatur
-10 °C til -5 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 300 moh om formiddagen
Skydekke
Skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.