Snøskredvarsel for Romsdal torsdag 25.04.2019

2
Moderat
Publisert:

Ver varsom i bratte heng med mjuk våt snø. Hald avstand til skavlar og fjellsider med glidesprekkar.

Våt snø (løssnøskred)

Ubunden snø

Husk at selv små skred er tunge og kan skade deg, særlig ved skred i terrengfeller. Når du er på vei ned store heng bør du gradvis bevege deg ut av fallinja for å unngå å bli tatt igjen av små skred som du selv har utløst. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Mindre vind, høy temperatur og delvis skyet vær vil føre til høyt vanninnhold i snøen og faren for skred vil øke utover dagen med sol og varme. Vær oppmerksom der snøen blir våt og myk og i store, bratte skredbaner. Vær oppmerksom på at varmen også kan påvirke gamle, svake lag av kantkorn, spesielt i N over 1000 moh. Dyp varme i snødekket vil også øke faren for skavlbrudd og glideskred der snøen ligger mot glatt underlag. Vær også oppmerksom på faren for skavlbrudd fra rygger, egger og topper.
Det har vært høye temperaturer de siste dagene med plussgrader til fjelltopphøyde og begrenset gjenfrysing om natten. Dette har gitt mye smelteomvandlet snø. I skyggesider og slakere områder er mye av snøen fortsatt finkornet og med lagdelinger. Det er flekkvis snø fra 200-300 moh og sammenhengende skiføre fra ca 500 moh i Rauma. Høyere snøgrense vest i regionen.
Høyt til fjells kan det fremdeles finnes svakt lag av kantkorn dypt i snødekket noen få steder (utbredelsen er usikker, om det finnes er det fortrinnsvis i N over 1000 moh). Vær oppmerksom på dette på dager med varme høyt til fjells.
Det ble observert flere våte løssnøskred og glideskred de siste dagene.
Det er stor snøsmelting i fjellet, elver og bekker er store og snøbroer svekkes.
0 mm nedbør i døgnet.
Liten kuling fra sørøst.
-1 °C til 6 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 2000 moh om ettermiddagen.
Klarvær.

For oppdatert værvarsel se yr.no
0 mm nedbør i døgnet.
Frisk bris fra sørøst.
0 °C til 7 °C på 1400 moh.
Til topps om ettermiddagen.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Romsdal / RAUMA

Snø

24.04.2019 kl. 14:48

1523 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 9 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fint vær men en del vind i dag
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 2 av 9 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Kanskje en klump eller to her iløpet av dagen men ikke noe ordentlig mens j va på tur
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot cirka nordøstover
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  5cm storkornet smelteomvandlet snø oppå en nokså hard pakke med skarelag og fuktig omvandle snø i et lite NV vendt heng.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot vest
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 9 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Mot ytre
Bilde Av Snøprofil
Bilde 7 av 9 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca 1500 NV . Bare fuktige og våte lag her . Hhar nok fått både ettermiddag-kveldssol i flere uker nå, og varme. Kan gi våte løssnøskred når den blir skikkelig varm og mykner opp.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 8 av 9 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Saftige skavler.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 9 av 9 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Snødekke

100 cm totalt Ikke snøfokk Snøgrense på 500 moh Våt løssnø Fuktig På grunn av vinden er snøen mange steder fastere enn en sku tru. Men solvendt ble ganske grøt til ettermiddag under ca 1200 , men med variasjon ift bratthet. Det minker med snøen i regionen men fortsatt skiføre fra ca.4-500 her. Fant bare våt eller fuktig (og litt grøt/sløsj helt nederst) snø i dag , og seige og våte skarelag.

Faretegn

Ingen faretegn observert Ikke noe spesielt i dag altså .

Skredproblem

Våte løssnøskred Ubunden snø Naturlig utløst Mulig 1 - Små Noen bratte heng Mest str 1 skred i noen heng , eventuelt str 2 skred i få heng. Vinden kjøler og tørker.

Skredfarevurdering

1 Liten Det var nok en varm dag i fjellet i dag på onsdag. Men en del vind som både tørker og kjøler litt. Inntrykk av Fg 1 i dag . Mange eldre skred å se men ingen ferske for sikkert. Snødekke ser ut til å drenere bra og jeg fant ikke noe opphoping av vatnet i noen lag , bare ev bratt solvendt der det blåser lite i tillegg. Holder seg lavt med meldt vær Varslet faregrad er riktig Bra

Skredaktivitet

24. apr. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Kanskje trillet det ned noen klumper i solvendt bratta men egentlig ikke noe spesielt i dag

ObsID: 192546

Romsdal / RAUMA

Snø

24.04.2019 kl. 11:01

39 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Sprekkene på Setnesfjellet.

Vær

Ikke nedbør 17 °C 2 m/s fra S ↑ 1% skyer Nok en varm dag. Sommerlig ved fjorden men litt vind som kjøler litt. Snøen smelter og tørker.

ObsID: 192500
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.