Snøskredvarsel for Romsdal lørdag 08.12.2018

2
Moderat
Publisert:

Det finst fersk fokksnø i leformasjonar i terrenget. Skred er lettast å løyse ut der fokksnølaget er tynt eller mjukt. Minkande skredfare i løpet av dagen.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Få bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind fredag har lagt opp fokksnøflak i leområdene. Det er ventelig i le for dei største henteområda at fokksnøflaka er store nok til å gi skred av små eller middels storleik. Vær derfor varsom i slike områder. Fokksnøen treng tid til å stabilisere seg.
Nysnøen strekk seg no ned mot fjordnivå. Observasjoner onsdag viser 50- 60 cm ved skoggrensa. Dette er første større snøfall sidan midt i oktober. Nysnøen ligg stort sett på ein bar bakke med barfrost i høgda frå siste kuldeperiode. Det er fredag mykje laus snø tilgjengeleg for vinden. Over 1000 moh er det enkelte fonner av gammelsnøen frå oktober. Denne gammelsnøen er smelteomvandla og hard, og ligg spredt i forsenkingar og små botnar i terrenget.
Ikkje observert skredaktivitet
Observasjonar onsdag viser moderat snøfokk og 30 cm nysnø siste døgn.
2 - 5 nedbør mm i døgnet.
Liten kuling fra sørøst.
-8 °C til -3 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 700 moh om ettermiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
6 - 8 nedbør mm i døgnet.
Bris fra sørøst.
-7 °C til -3 °C på 1400 moh.
Plussgrader opp til 600 moh om formiddagen.
Skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Romsdal / RAUMA

Snø

07.12.2018 kl. 14:12

1047 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Snøprofil
Bilde 1 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Profil fra ca 1100 NØ. Tykk snødekke her. Overraskende gode bindinger til skare under her men kan være dårlige andre steder der skare/gammelsnø va glattere i utgangspunktet.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 8 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Snødekke
Bilde 3 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Steinete her,
Bilde Av Snødekke
Bilde 4 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  ... men mulig å finne nok snø for skikjøring i visse formasjoner.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 8 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Begynner å bli litt snø i regionen.
Bilde Av Skredproblem
Bilde 6 av 8 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Generelt sett lite sprekking men det er nok forskjeller ift hvordan vinden har fått jobba.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 7 av 8 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fine fjell
Bilde Av Skredaktivitet
Bilde 8 av 8 Av:  Skredaktivitet Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Skredfarevurdering

2 Moderat Det var fint og lunt i fjellet i dag på fredag. Stigende temperaturer men ikke noe dramatisk. Snøen fra man-tirs-ons har synket litt sammen men fortsatt løs, bortsett fra der vinden har pakket den litt. Ble litt kram til ettermiddagen i skogen. Fin skiføre men lett å kjøre på stein og trær og kratt hvis en bommer litt. Fant bare Forholdsvis gode bindinger til skare/gamlesnøen under når jeg kom så høgt at det va gamlesnø. Overflate var mye 4F eller 1F vindpakket myk over tregrensa. Som forholda er nå så tenker jeg at maks str 2 skred , som også kan gå med liten tilleggslast i få bratte heng, som feks renner etc. Men kanskje generelt sett med stor tilleggslast. En del usikkerhet ift bindinger til skare under , da det var jo glatt og isete overflate på den også før snøværet i starten av uke kom. Uansett, det er full vinter i fjellet og nå har vi en del snø som vil bli en bra såle for neste snøfall. Stigende med mer nedbør. Varslet faregrad er riktig Det er nok forskjeller i regionen ift hvor mye snø det kom , og er .

Snødekke

50 cm totalt Lett snøfokk 5 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 900 moh Vindpakket myk Tørr Under tregrensa er overflate mye tørr løssnø, men begynte bli litt kram til ettermiddag. Over tregrensa har vinden tatt en del men de er myke 1F eller 4F fokksnøflak av litt ulik tykkelse. Lite eller ingen vindpåvirkning i visse formasjoner. Nå er det fin såle med snø når neste snøfall kommer.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Stor tilleggsbelastning Mulig 2 - Middels Noen bratte heng N, NØ, Ø, SØ, NV over 900 moh Kan kanskje også gå med liten tilleggslast i feks renner og sånn.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: En del føyk i dag morres , stille midt på dagen.

Skredaktivitet

7. des. I løpet av dagen (+01:00) Tørre løssnøskred Noen (2-5). 1 - Små. Naturlig utløst Så spor etter noen løssnøskred i bratte fjellsider. Uvisst når de har gått, men sannsynligvis i slutten av snøværet eller rett etter.

ObsID: 170444

Romsdal / RAUMA

Snø

07.12.2018 kl. 12:09

489 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Vær

Ikke nedbør -1 °C 1 m/s Fint og lunt i dag midt på dagen. Ser det føyker litt i høyden. Fortsatt mye (50cm) tørr løssnø uten såle i skogen.

ObsID: 170430

Romsdal / RAUMA

Snø

05.12.2018 kl. 13:36

749 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Faretegn
Bilde 1 av 11 Av:  Faretegn Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Full winter !
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 11 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra tregrensa.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 11 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra tregrensa.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 4 av 11 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Fra ca 700. Mer vindpåvirket her (1F). Mindre snø pga vindtransport.
Bilde Av Snødekke
Bilde 5 av 11 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Snødekke
Bilde 6 av 11 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Skredproblem
Bilde 7 av 11 Av:  Skredproblem Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Her var det 1F- vindpåvirket som hadde løssnø og lyngen under seg. .
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 8 av 11 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Løsner bare i klumper her
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 9 av 11 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Svakt lag / lyng mot bakken som svikter
Bilde Av Snødekke
Bilde 10 av 11 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal
Bilde Av Snødekke
Bilde 11 av 11 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Urpu@Romsdal

Skredfarevurdering

2 Moderat Det er komt mye snø i regionen de siste 2 døgn. Bygevær i dag på onsdag og snø/sludd helt ned til fjorden. Dårlig sikt og en del vind i høyden. Inntrykk er mest str 1 skred i noen bratte heng eller str 2 i få bratte hend. En bør være spesielt obs der den nye snøen ligger på den gamle og skarete snøen. Usikker på hvordan bindingene mellom nytt og gammelt er da j ikke kom så høgt idag. Det er lett å kjøre på stein og kratt og falne trær da det stort sett ikke er noe såle (Dvs gammelsnø) , bortsett fra få steder og fjell over ca.1000. Inntrykk av Fg 2. En fikk også noen mini-drønn da lufta mellom bakken og snøen ble presset bort men dette skjedde bare rundt skia . Men litt artig fenomen der lyngen eller gresset va en del av det svake laget på en måte. Sakte synkende da pent vær, men så økende igjen pga mer vind og mulig mildvær .

Snødekke

50 cm totalt Moderat snøfokk 30 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh Mye tørr løssnø (10-30cm) Tørr Det er komt mye snø i regionen siden nedbøren begynte på mandag. Rundt 10-20 cm ved fjorden (er blitt våt/sløsj nå) , så ca.30 cm på 300 (fuktig mot bakken og ca.50-60 cm ved tregrensa på 500 (der også litt fuktig mot bakken). Over tregrensa har det blåst ganske mye fra ulike retninger så litt ujevnt fordelt , alt fra 10 cm til 1 m der det har samlet snø. Tuer og konvekser stikker ut mens terrengformasjoner som samler snø har samlet snø.

Skredproblem

Tørre flakskred Nedføyket svakt lag med nysnø Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Liten tilleggsbelastning Mulig 1 - Små Noen bratte heng N, NØ, Ø, SØ, NV over 600 moh Kan også tenke meg str 2 i få bratte heng. Og løssnøskred.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: En del føyk i høyden.

Stort snøfall Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Komt 30-60 cm snø de siste dagene.

Skredaktivitet

5. des. I løpet av dagen (+01:00) Ingen skredaktivitet Dårlig sikt til bratt terreng , men antar at det har gått noen løssnøskred med de snømengdene her.

ObsID: 170177

Romsdal / RAUMA

Snø

05.12.2018 kl. 11:16

33 moh

Urpu@Romsdal (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 1 Av:  Vær Opphavsrett:  Urpu@Romsdal Kommentar:  Snøvær

Vær

Snø 1 °C 5 m/s fra SV ↗ Det var klart i dag tidlig , nå en del vind og snøbyger helt ned til fjorden.

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Så det føyket i høyden før bygevær.

Stort snøfall Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Mye snø.

ObsID: 170137

Romsdal / RAUMA

Snø

05.12.2018 kl. 08:55

1200 moh

Sindre@nortind (Ukjent)

Vær

Ikke nedbør fra S ↑ 50% skyer

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse: Observert fra vei. Kraftig snøtransport på toppene.

ObsID: 170104
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.