Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal søndag 28.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Unngå leområder hvor det legger seg opp ferske nysnøflak. Svake lag i snødekket gir en utfordrende situasjon over mildværsgrensa.

Skredfarevurdering

Økende vind og mer nedbør i kombinasjon med stigende temperatur vil føre til at snøskredfaren øker. Over mildværgrensa vil det bygge seg opp ferske flak av nysnø, disse vil være mulig for en enkelt skiløper å løse ut. Under mildværgrensa forventes det også våte løssnøskred og enkelte våte flak- og glideskred kan forekomme. Vær oppmerksom på at det kan ligge et lag med nedføyket overflaterim under eldre fokksnøflak, trolig mest utbredt i og rundt skoggrensen. Det vil kunne føre til større skred om det oppstår brudd i dette laget.
Snøskredfaren vurderes å øke utover søndag, men vurderes fortsatt til 3-betydelig.

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Ubunden snø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 27. januar 2018

Etter mildvær og regn i starten av uka, er det nå kommet en del nysnø, særlig indre Romsdalen. Denne nysnøen ligg over smelteomvandlet snø opp til ca. 700 moh. Over denne høyden ligger nysnøen som myke flak over hard vindpakket snø fra en storm i midten av januar.

Langvarig kaldt og klart vær i januar har ført til at det flere steder er utviklet kantkornlag over og under skarelag. Et skarelag som ble dannet under vinterens mildeste periode (23.12), er særlig utbredt. Utstråling har ført til utvikling av rimlag i overflata, særlig i områder som har vært skjermet for vinden. Etter det siste snøfallet i denne uka, er det observert nedsnødde rimlag høgt i snødekket. Eit korvarig mildver ila. veka ga også nye tynne skarelag.

Det ble lørdag observert et lite naturlig utløst flakskred i en renne på Goksøyra.

Lørdag er det observert moderat og kraftig snøfokk i høyden i regionen. Det er meldt om økende vind fra SØ utover kvelden.

Fjellvær

Lørdag 27. januar 2018

0-3 mm nedbør i døgnet. Bris fra sørøst, endring til sterk kuling fra sørøst om kvelden. -12 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Lavtrykk fra vest gir økende vind, skyer, nedbør og gradvis stigende temperatur utover ettermiddagen og kvelden.

Søndag 28. januar 2018

15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra vest om formiddagen. -8 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Litt usikker snøgrense, men sannsynligvis i intervallet 700-900 moh i løpet av dagen

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS