Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Romsdal fredag 26.01.2018

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Snøbyger gir varierande vêrforhold og usikker nysnøfordeling. Nysnøflak som legg seg over rimlag nede i snødekket gir ustabil situasjon som krev gode vegval.

Skredfarevurdering

OPPDATERT FREDAG MORGON: Vinden minkar, temperaturen synk og nedbøren kjem i form av byger fredag. Synkande temperatur vil virke stabiliserande på den våte snøen i låglandet. I høgfjellet vil ferske nysnøflak frå torsdag trenge litt tid på å stabilisere seg. Lokalt vil det fredag blåse inn meir snø i leformasjonar og danne nye mjuke nysnøflak der. Ut frå prognosene er det venta mest nysnø i Nesset. Lokalt i regionen finst det òg nedsnødde rimlag og delvis utvikla kantkornlag. Bygepreget på nedbøren gir usikre nedbørsprognoser. Det er altså fleire element som tyder på lokale forskjellar. Det er difor spesielt viktig å følge med på vêret, sette seg inn i snødekket der du er og ta gode vegval. Skredfaren vil ha ein synkande tendens men truleg halde seg på 3-betydeleg der det kjem mest snø fredag

Skredproblemer

Nysnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 26. januar 2018

Snødekket vart sterkt vindpåvirka i starten av førre veke, både over og under skoggrensa. Snøen har generelt bunde seg i harde flak, og enkelte stader er det avblåst ned til smelteskaren som vart danna under mildveret lillejulaften (23.12). Snøfallet i starten av veka har til ein viss grad glatta ut den ujamne fokksnøen frå førre veke. I låglandet er snøen smelteomdanna.

Langvarig kaldt og klårt ver i januar har ført til at det fleire stader er utvikla kantkornlag over og under skarelag. Utstråling har ført til utvikling av rimlag i overflata, særleg i område som er skjerma for vinden. Etter det siste snøfallet i starten av inneverande veke, er det observert at slike rimlag er snødd ned og er bevart høgt i snødekket.

Det er er rapportert om eitt str. 1 skred i Romsdalen torsdag.

I løpet av veka er det målt plussgrader opp til 600 moh. Torsdag morgon var det målt -3 °C og liten kuling på Mannen (1291 moh). I løpet av siste døgn hadde det kome inntil 15 mm nedbør på vêrstasjonane i regionen og det snødde mykje ila. torsdag.

Fjellvær

Torsdag 25. januar 2018

30 mm i døgnet, opp mot 50 mm i mest utsatt område. Stiv kuling fra sørvest, endring til frisk bris fra vest om ettermiddagen. -7 °C til -2 °C på 1400 moh. Skyet. Noe lavere temperatur utover dagen.

Fredag 26. januar 2018

5 mm i døgnet, opp mot 15 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra vest. -9 °C til -4 °C på 1400 moh. Skyet. Snøgrensa er noe høyere i ytre strøk mot kysten.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS