Snøskredvarsel for Romsdal tirsdag 05.12.2017

Velg dato

3
Betydelig
Publisert:

Krevende forhold med mye nedbør siste dagene. Unngå bratt terreng i høyden. I lavlandet kan det gå enkelte naturlig utløste våte skred.

Nysnøflak

Nedføyket svakt lag med nysnø

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.
Flakskred
2 - Små
Liten tilleggsbelastning
Mange bratte heng

Vedvarende svakt lag

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Unngå ferdsel i skredterreng og i utløpsområder. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er sannsynlig. Det krever mye kunnskap å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
Flakskred
3 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Våte løssnøskred

Ubunden snø

Unngå ferdsel i bratt terreng der skredproblemet finnes og i utløpssoner. Naturlig utløste skred er forventet. Følg med når snøoverflaten blir våt og myk. Skredfaren øker i takt med temperaturstigning og nedbørintensitet. Vær ekstra forsiktig når det regner og/eller når temperaturen stiger.
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Kraftig vind og nedbør over tid gir store mengder snø i leområder. Over mildværsgrensa er det lett å løse ut nysnøflak, og i dei høgaste og mest vindskjerma områda kan nysnøflaka ligge på nedsnødd overflaterim frå før helga. Under mildværsgrensa vil nedbør som regn gi problem med våte flakskred og våte laussnøskred. Det er forhold for naturlig utløste skred både over og under mildværsgrensa. Faregraden blir vurdert til 3- betydelig.
Snødekket har blitt påvirket av mildvær i flere omganger, senest 02.des., men påfølgende snøvær søndag og mandag gir i hovedsak mykje laus snø og mjuk overflate. Kun rygger og utsatte stader er avblåst.
Rundt skarelag nede i snødekket er kantkorndannelse i gang. Foreløpig ikke tatt med som et skredproblem, men det må følges med på.
Det er ikke rapportert om nevneverdig skredaktivitet siste dager.
Mandag var det mykje laus snø tilgjengelig for transport, kun rygger og utsatte stader var avblåst. Skiføre frå havnivå.
Nedbør
12 mm i døgnet, opp mot 18 mm i mest utsatt område
Vind
Frisk bris fra nordvest
Temperatur
-9 °C til -2 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 500 moh om kvelden
Skydekke
Skyet

For oppdatert værvarsel se yr.no
Nedbør
15 mm i døgnet, opp mot 30 mm i mest utsatt område
Vind
Stiv kuling fra vest, endring til bris fra nordvest om formiddagen
Temperatur
-8 °C til 0 °C på 1400 moh
Plussgrader
Opp til 1000 moh natt til tirsdag
Skydekke
Skyet
Lavere temperatur utover dagen.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.