Snøskredvarsel for Romsdal onsdag 22.02.2017

3
Betydelig
Publisert:

Vind og nysnø i fjellet. Skred kan løysast ut både naturleg og av skiløpar. Unngå leområde kor det samlar seg fersk fokksnø.

Skredfarevurdering

Vind frå varierande retning og nysnø vil legge opp nysnøflak i leområder. Det er i tillegg mykje snø tilgjengeleg for vind å flytte på, så snømengdene i leområder kan bli betydelige. Det vil være mulig for ein skiløpar å løse ut skred i slike leområder. På dei høgaste toppane kan eit kantkornlag gjere at evt skred blir større. Det kan også forekomme naturlig utløste laussnøskred i bratte heng i høgda. Faregraden blir vurdert til 3- betydelig.

Nysnøflak

Nedføyket svakt lag med nysnø
Flakskred
3 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Unngå bratte heng og terrengfeller under og etter snøfallet til nysnøen har stabilisert seg. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger mye nysnø i bratt terreng. Se etter nysnø som binder seg sammen til myke flak og sprekker opp eller fester seg dårlig til den eldre snøen under. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk tegn.

Tørre løssnøskred

Ubunden snø
Løssnøskred
1 - Harmløst (sluff)
Naturlig utløst
Noen bratte heng

Unngå ferdsel i bratt terreng. Skredproblemet finnes overalt hvor det ligger nysnø i bratt terreng. Vurder størrelse på heng, snømengde og utløpsområder og gjør sporvalg i forhold til dette.
Mandag og tirsdag har det snøa ein del over regionen, og vesentleg meir i høgda. Det ligg no betydelege snømengder i leområder mot Ø. Tirsdag melder observatør om fleire laussnøskred av str 2. I det gamle snødekket ble det dannet kantkorn rundt skarelag under kuldeperioden forrige veke. Desse laga finnes fortsatt under skare i høgda, men er ikkje vurdert som eit skredproblem. Observasjon viser at mildværet i helga gjennomfukta snødekket opp til 1200moh. Observasjon tirsdag viser at kantkorn finnes fortsatt som laust, men fuktig lag under skaren ved ca 1000moh. Snøgrensa med gammel snø ligg mellom 300 og 600 moh i regionen, men tirsdag har det snødd til havnivå.
Resten av tirsdag ventes skiftende bris, om kvelden økning til SØ-S stiv kuling i fjellet. Stort sett oppholdsvær. Om kvelden snø fra vest, regn under 300-500 moh i ytre strøk. 2-8 mm nedbør. Onsdag ventes minking til frisk bris av skiftende retning, om kvelden NV-N opptil sterk kuling. Perioder med snø, tidlig på dagen regn under 400-600 moh. 10-20 mm nedbør. Kaldere.
Betydelig
3

Torsdag ventes V-NV periodevis stiv kuling i fjellet, om kvelden frisk bris. Snøbyger. 10-20 mm nedbør. Kaldere.

Vind og nysnø vil legge opp betydelige mengder nysnø- og fokksnøflak i leområder. Kaldere snø gjør at stabiliseringa av flaka treng tid. Det er mulig for ein enkelt skiløper å løyse ut desse flaka. Faregraden blir vurdert til 3- betydelig.

Om snøskredvarslene

Vi publiserer varsler daglig i perioden 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel en og to dager fram i tid som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10.