Snøskredvarsel for Lyngen lørdag 16.03.2019

2
Moderat
Publisert:

Det finnes vedvarende svake lag i snødekket. Vær spesielt forsiktig rundt skoggrensen og i områder med fersk fokksnø.

Fokksnø (flakskred)

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vær forsiktig i områder brattere enn 30 grader med fokksnø til den har fått stabilisert seg. Hold avstand mellom hverandre ved ferdsel i bratt terreng. Det er størst sannsynlighet for å løse ut skred på kul-formasjoner i terrenget og der fokksnøen er myk. Se etter områder hvor vinden nylig har lagt fra seg fokksnø, typisk bak rygger, i renneformasjoner og søkk. Lokale vindeffekter og skiftende vindretning kan gi stor variasjon i hvor fokksnøen legger seg. Snø som sprekker opp rundt skiene/brettet er et typisk faretegn.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Kantkornet snø over skarelag

Hold god avstand til hverandre ved ferdsel i skredterreng. Det er størst sjanse for å løse ut skred der snødekket er tynt, nær rygger og framstikkende steiner. Fjernutløsning er mulig. Det krever mye kunnskap for å gjenkjenne svake lag i snødekket. Drønnelyder og skytende sprekker er tydelige tegn som betyr at dere påvirker svake lag og bør unngå skredterreng, men fravær av slike tegn betyr ikke at det er trygt. Vær ekstra forsiktig og tenk konsekvens når du gjør vegvalg, særlig i ukjent terreng, etter snøfall eller vind og i perioder med temperaturstigning.
2 - Middels
Liten tilleggsbelastning
Noen bratte heng

Usikker på hvordan du skal forstå innholdet i et snøskredvarsel?

Litt nysnø i kombinasjon med vind vil danne ferske ustabile nysnøflak i flere himmelretninger på grunn av skiftende vindretning gjennom dagen. Skredfaren vil være størst i de områdene som får mest snø, særlig om kvelden i forbindelse med vindøkningen. Gamle fokksnøflak stabiliseres sakte grunnet lave temperaturer i høyden. Vær oppmerksom på at det finnes vedvarende svakt lag av kantkorn nede i snødekket. De fleste steder skal det en del til for å løse ut skred, men særlig i områder med tynt snødekke kan vekten av en person være nok til løse ut skred. Det er og mulig å fjernutløse skred på dette laget. Ha en konservativ tilnærming til veivalg.
Siste snøfall av betydning var tirsdag. Det kom mest i vest og denne er nå bearbeidet av vind fra sør de siste dagene. Over tregrensa varierer det mellom å være ubunden snø og nysnø- eller fokksnøflak av varierende hardhet. Under tregrensa er det ubunden snø.
Mellom eldre fokksnøflak og skare dannet etter mildværet 23. februar, er det vedvarende svake lag av kantkorn. Disse har stor utbredelse og fins i de fleste himmelretninger og høyder, men har varierende bruddforplantningsevne. Observasjon fredag fra Nord-Lyngen viser at kantkornlaget fins helt opp til fjelltoppnivå, men er mest potent under ca 600 moh.
Torsdag er det observert to flakskred str 2 i N og NØ-vendte heng på Kavringtiden i Lyngen. Onsdag gikk det et str. 1 naturlig utløst flakskred i Balsfjord.
En observasjon fra Lyngseidet torsdag tyder på at kantkornlaget er aktivt rundt skoggrensa.
1 - 2 nedbør mm i døgnet.
Bris fra sørvest.
-12 °C til -5 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.

For oppdatert værvarsel se yr.no
6 - 10 nedbør mm i døgnet.
Frisk bris fra sørvest., endring til frisk bris fra nordvest om kvelden.
-14 °C til -6 °C på 1100 moh.
Delvis skyet.
Kortvarig SW stiv kuling før omslag til NW sent om kvelden.

For oppdatert værvarsel se yr.no

Observasjoner fra regObs siste 3 døgn

Lyngen / LYNGEN

Snø

16.03.2019 kl. 20:30

494 moh

LyngenDavid@ObsKorps (****)

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø under skarelag Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Stor, tydelig gjenkjennbar krystall i det svake laget. Svært vanskelig å løse ut Lite sannsynlig 2 - Middels Mange bratte heng N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV over 500 moh Små kantkorn, utbredt, men ikke potent

Tørre flakskred Dårlig binding mellom lag i fokksnøen Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut Lite sannsynlig 1 - Små Noen bratte heng N, NØ, Ø mellom 1000 moh og 400 moh

Notater

Snøprofil er som hovedsak en gjenfrosset pakke i bunn. Noen steder med et islag over med kantkorn dannelse under. Sort sett tykk skare med kantkorn over. På toppen av dette ligger varierende grad av løs og hard fokksnø. Mye god snø i terrengformasjoner.

Tester

ECTN22@35cmQ2 God

Skredfarevurdering

2 Moderat Utbredt kantkorn som ikke er potent, fravær av faretegn, likevel flere små skred rapportert. Pga varierende, og uvanlig vind ligger snøen ‘ukjent’, og skavler har dannet seg uvanlig, også sydvendt. Videre utvikling av kantkorn, Varslet faregrad er riktig Snøen oppleves som stabil, men litt sketsjy. Tikkende bomber flere plasser.

Vær

Ikke nedbør -3 °C 5 m/s fra SV ↗ 90% skyer Lette snøbyger ila dagen, lavt skydekke, noe vind

Snødekke

90 cm totalt Ikke snøfokk 2 cm nysnø Nysnøgrense på 0 moh. Snøgrense på 0 moh. Grense for lagdelt snø er på 200 moh Vindpakket myk Tørr Kunne se noe snøfokk fra toppene.

Faretegn

Annet faretegn (spesifiser) Svært mye spor, så ingen drønn eller sprekker.

Skredaktivitet

16. mar. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 186620

Lyngen / LYNGEN

Snø

16.03.2019 kl. 16:26

1205 moh

FrodeHansen@ObsKorps (****)

Bilde Av Vær
Bilde 1 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  FrodeHansen@ObsKorps Kommentar:  Vindtransport fra vest fra 800moh og opp
Bilde Av Vær
Bilde 2 av 2 Av:  Vær Opphavsrett:  Kommentar:  Bra vind fra vest på 1100 moh

Vær

Ikke nedbør

ObsID: 186589

Lyngen / LYNGEN

Snø

16.03.2019 kl. 16:00

598 moh

Daniel Larsen (Ukjent)

Snødekke

Moderat snøfokk 25 cm nysnø Mye tørr løssnø (10-30cm)

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Område: Generelt på fjellet. Beskrivelse:

Skredproblem

Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Laget der bruddet skjer er tynt < 3 cm. Det overliggende laget er mykt. NV Kantkorn 1mm størrelse

Skredaktivitet

16. mar. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet

ObsID: 186609

Lyngen / LYNGEN

Snø

16.03.2019 kl. 15:30

308 moh

Daniel Larsen (Ukjent)

Snødekke

Moderat snøfokk

Skredproblem

Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Det svake laget bryter lett og glatt (bruddforplantningen skjer lett). Det overliggende laget er mykt. N

ObsID: 186608

Lyngen / LYNGEN

Snø

16.03.2019 kl. 14:02

392 moh

FrodeHansen@ObsKorps (****)

Bilde Av Ulykke/hendelse
Bilde 1 av 2 Av:  Ulykke/hendelse Opphavsrett:  Frode Hansen
Bilde Av Ulykke/hendelse
Bilde 2 av 2 Av:  Ulykke/hendelse Opphavsrett: 

Ulykke/hendelse

To skikjørere utløste skred på tur ned like over skoggrensa. Gikk bra - er meldt til 112. Snø Påvirket ingenting Topptur

Skredhendelse

16. mar 13:02 Tørt flakskred 2 - Middels Personutløst N-vendt Leområder

ObsID: 186560

Lyngen / TROMSØ

Snø

16.03.2019 kl. 12:52

791 moh

Martin (Ukjent)

Notater

En del sjiktoverganger i fokksnøen, ikke overraskende med tanke på snøfall og vind fra forskjellige kanter senaste ukan. Mildværskaren ligger på 95cm dybde, fortsatt kantkorn uppå men de sitter relativt gott på denne plassen, gir ikke heller resultat på ect. Lengre ned vid skoggrensa er det øvre tynnere skarelaget i ferd med o bli oppspist og omdannad til kantkorn. Her er dette laget fortsatt reaktivt og vi fikk en del små drønn og settningar.

Vær

Snø 8 m/s 100% skyer Kraftigt bygevær

Tester

ECTN13@35cmQ1 Brudd i sjiktovergang i fokksnøen, men finner ingen fortplantingsevne.

ObsID: 186557

Lyngen / BALSFJORD

Snø

16.03.2019 kl. 10:19

464 moh

Lukas Heck (Ukjent)

Bilde Av Snødekke
Bilde 1 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Lukas Heck Kommentar:  Under gammel skare på 80 cm.
Bilde Av Snødekke
Bilde 2 av 2 Av:  Snødekke Opphavsrett:  Lukas Heck

Vær

Snø -8 °C 6 m/s fra V → 85% skyer Vekslende vær med opphald og noe nedbør. Mest opphald. Dominerende vindretning fra V. Vekslende styrke, fra 2-9 m/s.

Tester

CTN Fikk ikke utlsag på CT. Øverste del av snødekket med 10 cm nesten ubunden snø faller ned rundt spaden men ikke initialbrudd som ved 40x40 med brudd ved liten tilleggsbelatning med spadeklapping. Q2.

Snødekke

Faretegn

Fersk vindtransportert snø Nysnø fra i natt og i dag tidlig flytter seg en del.

Skredaktivitet

16. mar. I løpet av dagen Ingen skredaktivitet Ikkje observert noe skred i morådet. Hverken gamle eller ferske.

ObsID: 186592

Lyngen / D1906(55340) Lyngen 2018-2023

Snø

16.03.2019 kl. 08:51

558 moh

drift@svv (**)

Faretegn

Ingen faretegn observert

ObsID: 186483

Lyngen / Flatsteinsfjellet

Snø

15.03.2019 kl. 13:56

904 moh

Andreas@SVV (*****)

Bilde Av Notater
Bilde 1 av 5 Av:  Notater Opphavsrett:  Andreas@SVV Kommentar:  Fire profiler P1-P4. Kantkorn funnet på alle men bare de to nederste gir bruddforplantning. Her er også kornen større ca 1mm, ingen bindning mellom kornene (F) og glidelaget hardere.
Bilde Av Snøprofil
Bilde 2 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Andreas@SVV
Bilde Av Snøprofil
Bilde 3 av 5 Av:  Snøprofil Opphavsrett:  Andreas@SVV Kommentar:  Kankorn ca 1mm eller noe mindre. (2mm grid)
Bilde Av Tester
Bilde 4 av 5 Av:  Tester Opphavsrett:  Andreas@SVV Kommentar:  Sklir ut på gammel hard snø. Et skarelag med kant under og over brekker.
Bilde Av Skredfarevurdering
Bilde 5 av 5 Av:  Skredfarevurdering Opphavsrett:  Andreas@SVV

Tester

ECTP13@30cmQ2 Middels P1 OG P2 gir ca samme reultat og bruddfoplanting. Høyere opp P3 og P4 får jeg brudd men ikke forplantning. Kantkorn imidlertid funnet til tops men nokk mindre størrelse under 1mm.

Skredfarevurdering

2 Moderat Finner kantkorn over hele fjellet men får bare bruddforplantning opp til ca 600m, se profil. Har ellers ingen faretegn. Mye mindre snø her i Tromsø og magefølelsen sier at man skal være svært uheldig å løse ut skred her. Ser heller ingen naturlige skred. Men likevel kantkorn finnes og ECT går ganske lett med bruddforplanting Q2 opp til ca 600m (p1 og P2) Noen snø imorn og som nokk gir større inspenning og dermed bedre brudforplantning på de svake laget. Så er det også mildvær pågang i.langtidsprognosen. Kan dette stabilisere område rundt skoggrensen? Hvor høyt går regnet? Varslet faregrad er riktig Tror faregraden i varslingsområdet er høyere på yttrestrøk og i vest (lavangsdalen) som fått mere snø. Svak 2er på dette fjellet, se adam.

Snødekke

100 cm totalt 0 cm nysnø Mye mindre snø enn i Tromsø området. Siste uventede snøfall i Tromsø har nesten ikke kommet her.

Faretegn

Ingen faretegn observert Område: I denne fjellsiden. Beskrivelse: Ingen oppsprekking eller drønn. Men finner kantkornlag under og over et skarelag i område mellom gammel og nysnø. Får ECT12P@30cmQ2 på P1 og P2 (Se profiler).

Skredproblem

Tørre flakskred Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter Det overliggende laget er mykt. Vanskelig å løse ut Mulig 2 - Middels Ikke gitt N, NØ, Ø, SØ, S, SV, V, NV under 0 moh Stabilitet som dårligst i tregrensen og noe over.

ObsID: 186402

Lyngen / TROMSØ

Snø

15.03.2019 kl. 11:15

421 moh

RuRo (Ukjent)

Skredfarevurdering

2 Moderat Varslet faregrad er riktig

Vær

Ikke nedbør

Snødekke

Ikke snøfokk Litt tørr løssnø (1-10cm) Tørr

Faretegn

Ingen faretegn observert

Skredproblem

Kantkornet snø over skarelag Innen en halv meter

ObsID: 186547
  1. Ekstremt (>30 mm/t)
  2. Mye nedbør (>15 mm/t)
  3. Lite nedbør (1 mm/t)
  4. Mangler data fra radar

Vi publiserer daglig snøskredvarsler i perioden fra 1. desember til 31. mai. Det utarbeides varsel to dager fram i tid, som publiseres før kl 16. Ved behov oppdateres dagens varsel før kl. 10. I skuldersesongene (fra 20. oktober til 30. november og fra 1. til 20. juni) publiseres kun varsler ved stor og meget stor snøskredfare.