Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Lyngen lørdag 09.03.2019

Faregrad 3 - Betydelig snøskredfare

Publisert:
Krevende forhold. Vedvarende svake lag og ansamlinger av fersk fokksnø, fjernutløsning sannsynlig. Utvis stor varsomhet inntil videre.

Skredfarevurdering

Det har vært meldt om en del skredaktivitet flere steder i regionen etter flere dager med snøbyger og kraftig vind tidligere denne uka. Skredfaren vil gradvis avta, men tilstedeværelse av kantkorn gjør at situasjonen kan vedvare. Inntil snøen har fått stabilisert seg ytterligere, anbefales det stor forsiktighet og gode vurderinger hvis man skal på ski i og i nærheten av skredterreng. Skredaktivitet kan komme av både kantkorn i overgangen mellom mildværsskare og nyere snø, og svake lag innad i nysnøen/fokksnøen. Skred kan fortsatt utløses av liten tilleggsbelastning, f.eks. en skikjører. Det er meldt inn mange faretegn omkring tregrensa, vær derfor obs på at dette skredproblemet også finnes i tregrensa og i skogen, og at fjernutløsning er mulig. Svake lag innad nysnø/fokksnø som kom tidligere denne uka ventes å ha stabilisert seg i mange heng.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Kantkornet snø over skarelag

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Dårlig binding mellom lag i fokksnøen

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 8. mars 2019

Snøbyger ga mye nysnø i regionen tidligere denne uka. I skogen er snøen løs, mens den er noe mer påvirket av vind i og over tregrensa. Torsdag og fredag var det litt skiftende vind, men dominerende vind fra nordvest har trolig samlet mest snø i heng mot sør og øst. Snøen som har kommet siste tiden har lagt seg over skare fra mildværet rundt 23. feb.

Det er observert aktivitet på et svakt lag, trolig kantkorn, i overgangen mellom mildværskare og nyere snø. Dette er foreløpig observert flere steder i skogen og rundt tregrensa, men det kan ikke utelukkes at det også finnes i høyden.

Onsdag og torsdag ble det er meldt inn om flere mindre skiløperutløste skred i og rundt skogrensa. Høyere til fjells er det meldt inn flere, større naturlige utløste skred.

Fredag meldes det om drønn fra snødekket på Breivikeidet.

Fjellvær

Fredag 8. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -22 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Nedbør stort sett bare lengst i nord. Av og til nordøst frisk bris.

Lørdag 9. mars 2019

Ingen nedbør av betydning. Bris fra nordøst. -25 °C til -11 °C på 1100 moh. Delvis skyet. Av og til nordøst frisk bris. nedbør bare lengst i nord.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS